Máramarosi tájak, emberek – Erdélyi hangulatok fotókon megörökítve
Máramarosi tájak, emberek címmel a Nagybányát és térségét bemutató fotókiállítás nyílt a Váci Mihály Kulturális Központ emeleti galériájában. A fotókiállítás jó lehetőséget biztosít Nagybánya és Nyíregyháza partnervárosi kapcsolatának megerősítéséhez, a további együttműködés fejlesztéséhez.

A Máramarosi tájak, emberek című vándorkiállítás Nyíregyháza és Nagybánya partnervárosi kapcsolata keretében érkezett városunkba.

[video]

Ludescher István, Nagybánya város alpolgármestere felajánlotta Nyíregyházának, mint partnervárosának, hogy rendelkezésére bocsájtja azt a Nagybányát és Máramaros tájait, környezetét, valamint a vidék mindennapjait, népszokásait és hagyományait bemutató fotó kiállítási anyagot, amely vándorkiállításként már három magyar testvérvárosában, Gyulán, Szolnokon, és Hódmezővásárhelyen bemutatásra került.

További képekért kattintson a fotóra!

A kiállítás megnyitóján Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere köszöntőjében elmondta, ez egy csodálatos képzőművészeti alkotás, ami kedvet csinál nekünk egy újabb nagybányai kirándulásra. A két város kölcsönös alapon turisztikai cél is lehet. Persze emellett amikor a két városvezető is találkozik, az együttműködésről is szó esik, és nagyon sok ötlet fogalmazódik meg, amelyeket szeretnének megvalósítani.

 

EGYÜTTMŰKÖDÉS UNIÓS PROJEKTEKBEN IS

 

A kiállított képeket Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere ajánlotta a látogatóknak, de hasonlóképpen hangsúlyozta, a fotókiállítás jó lehetőséget biztosít Nagybánya és Nyíregyháza partnervárosi kapcsolatának megerősítéséhez, a további együttműködés fejlesztéséhez. Nagybányán egy nagyon erős és nagyon régi magyar közösség él, és főleg 1989 után nagy lett az átjárás is a két város között. A földrajzi közelség pedig azt is indokolja, hogy partnerként közös projekteket valósítsanak meg az uniós források elérésére. Szeretnék, ha Nagybánya a nyíregyháziak háza is lenne, valamint fordítva, így egy közös gondolkodásban is hisznek.
A Nagybányát és Máramaros tájait, környezetét, valamint a vidék mindennapjait, népszokásait és hagyományait bemutató fotókiállítás február végéig várja az érdeklődőket.

Szoboszlai Tibor

Fotó: Kohut Árpád