Rákosi börtönének nyomasztó világában
A szegedi Csillagbörtönből származó bútorokkal berendezett cellabelső és a 20. század legsötétebb időszakának mementóját idéző eredeti bitófa is látható a Jósa András Múzeumban, a Rákosi-diktatúra börtöneit bemutató kiállításon, amelyet mától látogathatnak az érdeklődők.

A 20. század legsötétebb időszaka volt az az évtized, amelyet Rákosi Mátyás neve fémjelez. Ekkor az ország börtönei, valamint internáló- és kényszermunkatáborai megteltek politikai foglyokkal. Rákosi idejében egymilliónál több embert helyeztek ügyészi vád alá, ebből közel 750 ezret ténylegesen börtönre is ítéltek.

[video]

Az ország minden részében kiépített internálótáborok már 1945-ben megteltek politikai okokból szabadságuktól megfosztott személyekkel. A maximum 30 ezer fő befogadására alkalmas börtönökben kellett összezsúfolni a foglyokat.

– Kiépültek azok az államhatalmi intézmények, amelyek a lakosságot tartották sakkban, és okkal, ok nélkül tömegesen hurcolták meg, vitték a népbíróság elé, belistázták, börtönbüntetéssel súlytották – mondta dr. Takács Péter, nyugalmazott egyetemi tanár. 

További képekért kattintson a fotóra!

Az Emlékpont vándorkiállítás anyaga ennek az időszaknak állít emléket a Jósa András Múzeumban, ahol a tárlattal a közelgő Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja előtt is tisztelegni szeretnének.

– Ez a hódmezővásárhelyi Emlékpont kiállítóhelynek a vándorkiállítás-anyaga – mondta dr. Bene János múzeumigazgató. – Ez egy pályázat révén érkezett hozzánk. Járt már Szegeden, Vásárhelyen, Szentesen és most Nyíregyházán.

A börtönök világát megidéző kiállítás 2015. április 26-áig tekinthető meg.

Bruszel Dóra

Fotó: Kohut Árpád