Mamutbébi és kardfogú tigris költözött a múzeumba!

Egy világhírű animációs filmnek köszönhetően szinte minden fiatal ismeri a Jégkorszak fogalmát – ezt mondta az egyik Zrínyis diák a nyitónapon. A tárlatot végignézve azonban rájött, csupa téves információval rendelkezik az eljegesedésről.

Kicsi koromban nagyon szerettem a Jégkorszak filmet, de abban nem ragaszkodtak a történelmi tényekhez és erre világított rá ez a kiállítás. Szóval olyan történelmi és biológiai tényeket tudtam meg, amik fontosak számunkra.

– fogalmazott a kilencedikes Szűcs Adél Anna.

Impozáns kardfogú, cuki bébi

Életnagyságú mamutbébi, kardfogú tigris és egy hiéna rekonstrukciója lehet a Jégkorszak kiállítás legnagyobb sztárja. Aki pedig elmerül a tudományos ismertetőkben rádöbbenhet, a Föld életében számos olyan korszakot ismerünk, amikor a bolygónk valódi hógolyóként rótta a köröket a Nap körül.

További képekért kattintson a fotóra!

Ezt jelenti a klímaváltozás

A Jégkorszak kiállítás célja az, hogy a látogatóval is megértesse, mit jelent a klímaváltozás, vagy hogyan befolyásolta a különböző állat- és növényfajok kialakulást és eltűnést a bolygó időjárása.

Megmutatja azt, hogy mi volt az az időszak, amelynek a keretén belül, vagy amelyiknek a következtében napjaink élővilága kialakult. Nagyon sok állat kihalt, de nagyon sok állat élt már akkor is, ami most is él. Egy olyan dinamikáját mutatja be ennek a körforgásnak a kiállítás, amit nagyon fontos, hogy a ma embere megismerjen.

– emelte ki prof. dr. Fűköh Levente, biológus.

További képekért kattintson a fotóra!

A Jégkorszak a Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása. Évek óta járja az országot, most Nyíregyházára érkezett. A múzeum igazgatója úgy nyilatkozott, az intézmény 150 éves fennállása alatt ilyen nagyszabású természettudományi kiállítás még nem volt a megyeszékhelyen.

Az igények azok, hogy minél több ilyen természettudományos kiállítást hozzunk ide, ez az első ilyen próbálkozásunk. Remélem, hogy nagyon sokan meg fogják látogatni. A másik üzenete pedig az, hogy mi a múzeumban rendelkezünk saját paleontológiai, paleozoológiai műtárgyakkal, úgyhogy azokat is ennek a keretében be tudjuk mutatni.

– tette hozzá dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

„Ez egy olyan kor, ami mindenkit érdekel”

Az izgalmas tárlatot az önkormányzat nevében dr. Ulrich Attila köszöntötte. Az alpolgármester arról beszélt, hogy idén olyan izgalmas tárlatok érkeznek a városba, amelyekért nagy távolságokat kellene utazni.

A Föld történelme nagyon változatos, nem árt, ha olyat látnak az emberek, amit máshol nem láthatnak, illetve maximum Budapestre való utazásokon. Ilyen a Jégkorszak kiállítás is, és ilyen a múzeum tervében szereplő Szinyei Merse Pál tárlat, mely az év második felében nyílik majd meg.

– mondta dr. Ulrich Attila, alpolgármester.

A Jégkorszak kiállítás január 22. és március 31, között, hétfő kivételével minden nap 9 és 17 óra között tekinthető meg a Benczúr téren. A tárlat megtekintése regisztrációhoz kötött, az ehhez szükséges információkat a múzeum webportálján lehet megtalálni.

 

Z. Pintye Zsolt