Malajkát és Mézit igen, Édent és Meleket viszont nem támogatták anyakönyveztetésre
Fotó: illusztráció/internet

Több száz név közül választhatnak gyermeküknek ma már a szülők, csak 2021-ben közel 700 ilyet szerettek volna anyakönyveztetni Magyarországon. Ihletet pedig szerencsére volt honnan meríteni: a mesefiguráktól a török sorozatok szereplőiig, bőségesnek bizonyult ezúttal is a felhozatal.

 

Tavaly az utónévbizottság 108 nevet javasolt anyakönyvezésre, amelyből 63 női és 45 férfinév- közölte a 24.hu megkeresésére a Nyelvtudományi Kutatóközpont.

 

Dr. Raátz Judit tudományos főmunkatárs elmondta, bár nagyon színes a névkérelmek típusa, az egyértelműen kivehető, hogy jelentős részük külföldi név.

 

-Még mindig nehezen tudják elfogadni a szülők, hogy magyar állampolgárként minden idegen nevet a magyar kiejtésnek megfelelően, a magyar helyesírás szerint kell bejegyezni (a legtöbb kérelem ezért nem kap zöld utat, mert a nevet a szülők idegen helyesírással kérik).

 

Új női nevek pl.: Femke, Alita, Mildi, Malajka, Kassziopeia, Terra, Mézi, Annazsófia, Annalea, Annadóra, Annadorka, Elizabella, Minabella, Rozalin, Zália, Iglice

Új férfi nevek pl.: Szotirisz, Szahel, Ömer, Kaled, Raed, Dzseferzon, Rahmel, Elládán, Szeben

 

Nevek, melyeket nem javasoltak anyakönyveztetésre: Zuri, Erin, Éden, Nam, Penda, Doron, Zola, Melek, Tyler, Sasha, Lio, Angel, Marci, Levi, Bandi, Beni, Nati, Nuca, Dorci, Méhike, Krisztofóró, Maugli, Pancsi, Csaky, Almapille, Rozs, Pompánia, Limpi, Marcipán, Vaszilijevics, Lenina