Májusban Egyházzenei Fesztivál

A Miskolci Szimfonikus Zenekar nagyszabású koncertjével fejeződött be a Filharmónia Magyarország felnőtt bérleti sorozata. A koncerten közreműködött két kiváló csellóművész, Blaskovics Bence és Hadobás Gergely, az est karmestere Szabó Sipos Máté volt. Az előadás Beethoven VII. szimfóniájával fejeződött be, mely óriási sikert aratott a közönség körében.

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. az ország legnagyobb komolyzenei koncertszervezője, amelynek célja a klasszikus és kortárs zene fókuszba helyezése a különböző korosztályok életében. Felnőtt és családi bérletek, ifjúsági sorozatok keretében, valamint saját nyári fesztiváljainak alkalmával évente országosan 350.000 ember látogatja a rendezvényeket. Szinte az egész országot behálózva, 220 különböző helyszínen 1400 hangversenyt rendeznek évadonként.

„Pont idén 10 éves a Filharmónia Magyarország, mely 2013-ban megalakult, újra egyesült. Az Országos Filharmónia 71 éve indult útjára. Ennek a 10. születésnapnak a tiszteletére is igyekszünk még minőségibb, még kiválóbb bérletprogramot összeállítani a nyíregyháziaknak. Mondhatom, hogy már a nyitó koncert és a záró koncert fantasztikus. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar érkezik szeptember végén egy kiváló programmal Debussy, Ravel és Bartók művei lesznek hallhatók. Azt gondolom, hogy a fiatal zongoraművész generáció legkiválóbb képviselője, Berecz Mihály lesz a zongoraszólista. Kovács János vezényli ezt a neves együttest” – mondta Szamosi Szabolcs ügyvezető igazgató.

Egyházzenei fesztivál

Szamosi Szabolcs egyben a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál megálmodója, melyet idén május 20. és 28. között rendeznek meg. A fesztivál ezúttal is izgalmas programsorozatot ajánl a zenekedvelő közönség számára. Több mint 10 városban kínál lehetőséget a Filharmónia Magyarország arra, hogy közelebb kerüljünk az egyházi zenéhez. A fesztivál mindig egy különleges oldalát mutatja meg ennek a műfajnak, 2023-ban a népzene és az egyházzene kapcsolata kerül a középpontba.

„Az idei esztendőben a népzene van a fesztivál programjának a központjában, és Nyíregyházán egy hazai fellépő, a Szent Efrém férfikar lesz a vendég. A Szent Atanáz Főiskola udvarán adnak 4.00-kor koncertet május 26-án délután. Ebben a programban nagyon izgalmasan szedik össze az egész világról azokat a népi eredetű egyházi zenéket, amelyek nagyon jól kapcsolódnak az idei fesztivál témájához és ebben nagyon népszerű dallamok is megtalálhatóak lesznek, mint például a Kreol Misének a Glória tétele vagy pl. a közismert Halleluja” – emelte ki Szamosi Szabolcs.

Sóstón, a zenélő szökőkútnál már hallhattunk, sőt láthattunk olyan orgonaműveket, melyen Szamosi Szabolcs orgonaművész játszik. A látogatók számíthatnak arra, hogy újabb darabokkal színesedik a repertoár. A Filharmónia Magyarország a következő évadban is nagyszabású koncertekkel örvendezteti meg a nyíregyházi közönséget. Fellép többek között a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a nyíregyházi születésű Szentpáli Roland, a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar, és a Danubia Zenekar. Az évadot az Anima Musicae zenekar zárja Balázs János zongoraművésszel.