Magyar Kultúra Napja – Nyíregyházán a Kállay Házban tartották az ünnepséget
Fotó: Trifonov Éva

A Himnusz születésének 200. évfordulóján ünnepelte idén is Nyíregyháza a Magyar Kultúra Napját. A Kállay Házban rendezett eseményen Dr. Kovács Ferenc polgármester mondott beszédet, és Bencs László Emléklapokat adott át. Kitüntetést kapott Földesi Ildikó, a Nyíregyházi Cantemus igazgatóhelyettese, Tamás Attila, a Móricz Zsigmond Színház zenei vezetője, a Vikár Sándor Zeneiskola igazgatója, és Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója.

 

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár és a Kállay Gyűjtemény muzeális értékű könyvritkaságai között, a Zrínyi Ilona Gimnázium diákjainak szavalata után köszöntötte a 200 éves Himnuszt és a magyar kultúrát Dr. Kovács Ferenc polgármester. „Ezen a napon tisztelgünk nemzeti nagyjaink emléke, kulturális örökségünk, tradícióink és hagyományaink, a nemzeti kultúrát minden korban a szívükön viselő magyarok előtt.” - kezdte beszédét a polgármester. Utalt a betűvel és ábécével szemben az internet, a TikTok vagy a Twitter világára, melyet nagy tehetséggel kezelnek a mai fiatalok. Nincs mese, haladni kell a korral!

„A kultúránk sokkal többet jelent annál, mint amit az iskolapadban el lehet sajátítani. A magyar kultúra átörökítése a bölcsőben kezdődik, és a sírig tart. Azt a mély identitástudatot jelenti, mely apáról fiúra száll, amely genetikailag kódolt, és amit semmi nem változtat meg. Magában foglalja a nyelvünket, a szokásainkat, ahogyan a gyermekeinket neveljük, az ünnepeinket, a történelmünk lenyomatát. De magában foglalja az attitűdöt, a hozzáállást, az akaratot és a kitartást is. Márai Sándor ezt így fogalmazta meg: Az emberi lét legmélyebb tartalma a kultúra, mely nem képek, könyvek és zeneművek összessége, hanem életforma.” - mondta köszöntőjében Dr. Kovács Ferenc polgármester.

Büszkének kell lenni kulturális értékeinkre, és azokra az elkötelezett, köztünk élő emberekre, akik nap mint nap sokat tesznek ezen értékek megőrzéséért, műveléséért, gyarapításáért – fogalmazott a polgármester, majd átadta a kitüntetetteknek a Bencs László Emléklapot.

„Nagyon meglepődtem, még sosem kaptam semmiféle kitüntetést. Én háttérembernek gondolom magam. Nyilván a háttéremberek nagyon fontosak egy együttes életében. Persze, amikor az ember énekel a színpadon, akkor elöl van, akkor a csillogásban van. Egyébként a hétköznapok mindennapi munkájában a háttérmunkát végzem és pont ezért nagy meglepetés, hogy én is kaptam ilyet.” - fogalmazott Földesi Ildikó, a Nyíregyházi Cantemus Kórus igazgatóhelyettese, énekese.

Tamás Attila, a Móricz Zsigmond Színház zenei vezetője, a Vikár Sándor Zeneiskola igazgatója a másik kitüntetett:

„Nagyon zavarban vagyok, mert nem tudtam erről a kitüntetésről, mint vendég érkeztem az ünnepségre. Nem is szeretném a két feladatot különválasztani. Azt gondolom, az a fontos, hogy minden nap tegyünk valamit a jövőért, tegyünk valamit a gyerekekét, tegyünk valamit a művészetekért, a kultúráért. És ha ezt a város vezetése egy ilyen kitüntetéssel, akár egy jó szóval is méltányolja, az nagy öröm számomra.”

A harmadik kitüntetett, Mészáros Szilárd a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója így fogalmazott:

„Én azt hiszem, hogy visszatekintettek. Akár azt is mondhatom, mióta a kulturális központ Agóra lett, tehát 2014 óta, valószínűleg annak a munkáját ismerték el. Pont 25 éve kerültem az intézményhez, és tizedik éve vezetem a Váci Mihály Kulturális Központot. Nagyon meglepődtem és nagy megtiszteltetés, hogy a városom, a fenntartó ismerte el ezt a munkát. Ez egyrészt az én személyemnek szól, de természetesen az egész kulturális központnak is, ezt én így értelmezem.”

Büszkék vagyunk a Himnuszunkra, mely 200 esztendeje született Kölcsey tollából, és sokat adott a magyar kultúrához. 1903-ban az Országgyűlés kimondta, hogy az egységes, magyar nemzet himnuszává nyilvánítja, de ezt I. Ferenc József soha nem szentesítette. A himnusz üzenete évszázadok után sem veszített aktualitásában. Mindig is erőt adott a nemzetnek a megmaradásra, az építkezésre, a kulturális identitás erősítésére. A Himnusszal újra és újra Isten áldását kérjük Magyarország felemelkedéséért, a jó kedvért, a bőségért, a víg esztendőért – mondta köszöntőjében Dr. Kovács Ferenc. A Kultúra Napja tiszteletére rendezett műsorban szerepeltek a Szabolcs Néptáncegyüttes fiataljai, és citerán játszott Marján László citeraművész. Kölcsey Ferencről, a Himnusz költőjéről szólt Dr. Dámné Dr. Rácz Magdolna, a Jósa Andás Múzeum irodalomtörténésze.

Kapcsolódó galéria

A Magyar Kultúra Napja a Kállay Gyűjteményben