Ma van a Nemzetközi Kis Panda Nap – A Nyíregyházi Állatpark érdekességeket gyűjtött
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A Nyíregyházi Állatpark érdekességeket gyűjtött össze a fajról a Nemzetközi Kis Panda Nap apropójából. A parkban a látogatók nagy kedvencei a kis pandák, most a fajmegőrzési program keretében élő tenyészpár mellett legújabb csemetéjüket is megleshetik az állatparkba látogatók.

A Nyíregyházi Állatpark közösségi oldalán osztotta meg az érdekességeket:

Vörös macskamedvének is nevezik, mivel medvére emlékeztető külseje mellett, ugyanolyan jól mászik fára, illetve nyalogatja magát tisztára, mint a macska.

Bundáját hosszú, durva fedőszőrök, az alatt pedig igen tömött aljszőrzet alkotja, amire szüksége is van, hiszen élőhelyén, Ázsia hegyvidéki erdeiben, akár 4000 méter tengerszint feletti magasságban is előfordul.

A mellső végtagján hat ujja van. A hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel, így könnyedén le tudja szakítani a bambuszhajtásokat. A nap bármelyik szakában aktív lehet, de általában éjjel jár táplálék után, a nappalt a fák ágai között összegömbölyödve, alvással tölti. Átlagosan a nap 56%-át tölti ébren, ami feltehetően az alacsony energiatartalmú étrendhez való alkalmazkodásnak köszönhető.

Állományai nagyon megritkultak és mára veszélyeztetett fajjá vált. Jelenleg az elterjedési területén található összes országban - azaz Bhutánban, Kínában, Indiában, Laoszban, Mianmarban és Nepálban is - védelmet élvez. Emiatt a Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolta.

A panda elnevezés a 19. században csak a vörös macskamedve neve volt. Az angol szó feltehetően az állat nepáli nevéből származik (punja, valószínűleg a nigalja punja, azaz „bambuszevő” kifejezésből). A kis panda név az óriáspandától való megkülönböztetésre szolgál, amelyet később ismertek meg, és szintén pandának nevezték el, mivel a két fajt rokonnak tartották – osztotta meg a Nyíregyházi Állatpark hivatalos közösségi oldalán.

 

Forrás: Nyíregyházi Állatpark