Lovagkereszt – Állami kitüntetés dr. Jankáné dr. Puskás Bernadett művészettörténésznek, a Nyíregyházi Egyetem oktatójának
Fotó: nyirgorkat.hu

A köztársasági elnök dr. Jankáné dr. Puskás Bernadett művészettörténésznek, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének egyetemi tanára részére a posztbizánci és a görögkatolikus művészet kutatása terén elért, nemzetközileg elismert eredményei, valamint a határokon átívelő kulturális és felsőoktatási szakmai kapcsolatok kiépítése terén is eredményes oktató- és szervezőmunkája elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetést adományozta.

 

Dr. Jankáné dr. Puskás Bernadett művészettörténész pályáját a Magyar Nemzeti Galériában kezdte, majd követte görögkatolikus pap férjét, így került a család a megyébe. Máriapócsra, aztán Nyíregyházára, ahol éppen akkor keresett művészettörténészt a Nyíregyházi Főiskola. Itt éppen 20 éve főállású oktató. A mostani egyetem Vizuális Kultúra Intézete terjesztette fel a jelen kitüntetésre.

„A művészettörténetnek van egy kronológiai rendszere. Számomra nagyon fontos, hogy megmutassam, hogy a művészet valójában egy spirális pályát követ. Mindig vannak visszatérések, mindig vannak új tanulságok, de nagyon sokat lehet meríteni a régebbi korokból is. Az is, aki most kortárs művésznek készül, fontos, hogy idézetekként a fejében egy képzeletbeli múzeum legyen. Remélem, hogy ez meg is valósul, és vannak visszajelzéseim, hogy sokan különösen fogékonyak a művészettörténet iránt” – nyilatkozta a most kitüntetett művészettörténész.

A művészettörténész egész munkássága két területen bontakozott ki, az oktatás és az egyházi művészet körül. Édesapja szakrális témákkal foglalkozó képzőművész, tehát családi háttere miatt is adott volt érdeklődési köre, kiváltképp, hogy a felsőoktatásban a Szent Atanáz Hittudományi Főiskolán kezdett tanítani, bizánci és ókeresztény művészetet. A Nyíregyházi Egyetemen az őskortól a kortársig minden területen megjelenik. Műalkotás-elemző szemináriumokat tart. Több száz tanítványa, és több tucat szakdolgozója volt az elmúlt években.

„A témámat valójában én már egyetem alatt, tehát a ’80-as években választottam ki. Érdeklődésem fókuszpontjába – talán érthető módon – a magyar királyság és a lengyel királyság szomszédos területein, kelet és nyugat határvidékén kibontakozó bizánci kultúra került, hiszen a családi vonatkozások révén én a görögkatolikus egyházhoz tartozom. Dr. Janka György esperes parókus felesége vagyok” – fogalmazott dr. Puskás Bernadett egyetemi tanár.

A kitüntetett egyetemi tanár az oktatáson túl gyakran nyitja meg kollégái, barátai kiállítását. Tudományos konferenciákon szerepel a szomszédos országokon túl pl. Kanadában is. Tanulmányokat és könyveket ír, szerkeszt. Később halljuk majd őt arról, hogyan értékeli a mai kortárs képzőművészetet. Tág időhatárról, a barokkról tekint a jelenbe, és túl ezen, a jövőbe.

Szakmai tevékenységét a Magyar Régészeti Társulat Pasteiner Gyula-díjjal jutalmazta. Mostani kitüntetését a köztársasági elnök adományozta. A Pesti Vigadóban tartott ünnepségen Vitályos Eszter és Hoppál Péter államtitkárok adták át a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.