Logisztikai társasjáték – Rendhagyó módon kezdték a hetet a diákok

Két iskola 48 diákja próbálhatta ki az első magyar logisztikai társasjátékot Nyíregyházán. A szakképzési centrum két intézménye kínál jelenleg közlekedés és szállítmányozás ágazatban oktatást, ezek a tanulók vettek részt a játékon is. A társas segíti a diákok logisztikai képességeinek fejlesztését, hogy tudjanak tervezni, szervezni és rendszerekben gondolkodni, amelyre majd a munka világában is szükségük lesz.

Rendhagyó módon kezdődött a hét néhány tanuló számára, egy társasjátékon keresztül tesztelhették tudásukat a Nyíregyházi Szakképzési Centrum intézményeinek diákjai. Az első magyar fejlesztésű logisztikai társas a szállítmányozás folyamatait mutatja be. A játék formavilága és elemei a logisztikához kapcsolódnak, azonban már az első pár lépés után egyértelműen látszik, hogy pénzügyi, gazdasági és egyéb logikai készségeket is fejleszt. A tanulók az Inczédyből és a Teleki Blanka szakképző iskolából érkeztek, ezekben az intézményekben zajlik jelenleg közlekedés és szállítmányozás ágazatban oktatás.

A logisztika valamilyen szinten új ágazat az intézményünkben, most már minden évfolyamban van osztályunk, tehát négy éve van képzés. Azt gondolom, hogy az évek során sikerül felépíteni egy olyan bázist, olyan hátteret mind oktatók, mind tanulók részéről, amellyel majd jönnek a szakmai sikerek is. Ebben az évben indultunk először szakmai versenyen, a jövő feladata lesz, hogy szép eredményeket is elérjünk ezeken a megmérettetéseken” – mondta Herczku Márton, a Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakképző Iskola és Kollégium intézményvezetője.

Hiányszakma a logisztika

Az Inczédyben nagyjából 150 diák tanul az ágazatban. A logisztikai technikusok manapság bármelyik gyárban elhelyezkedhetnek tanulmányaik befejezése után. Az elmúlt években a vállalatok felismerték, hogy már ez is a hiányszakmák közé tartozik, és nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ágazat népszerűsítésére. A társasjáték partnere az Unilever, aki a térségben keresné ezt az utánpótlást.

Döbbenetes statisztikáim vannak arról, hogy különböző részlegeken abszolút nem odavágó végzettséggel dolgoznak nálunk, akár a logisztikus csapaton belül is. Miért van ez? Azt lehet megfigyelni, hogy manapság már egyre inkább az úgynevezett skillek a fontosak, tehát nem feltétlenül a papír, hogy milyen szakon végzett az ember, hanem hogy milyen skilljei vannak. Nálunk, ami főleg a logisztikai területen fontos, az az angol. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ha logisztikára akarsz jönni, akkor lehetsz call centeres, le kell beszélned a csillagokat angolul, ezért mindig üzenem, hogy menjen a Netflix, a YouTube, beszéljetek, chateljetek, mert beszélni kell tudni. A másik fontos készség a nyitottság, minden tanulható, viszont nyitottnak kell lenni a számítógépes programok és rendszerek használatára. Logisztikai területen azért fontos a precizitás is, hiszen számokkal dolgozunk” – nyilatkozta az Unilever nyírbátori gyárának HR vezetője, Ferencz Fanni.

Segítség a diákoknak

A társasjáték megismerteti a diákokat az alapvető logisztikai fogalmakkal, egy átfogó képet ad arról, hogy mit is jelent ez az ágazat. Ezen a területen a legfontosabb a nyereség, a veszteségek csökkentése, minden egyes gyár logisztikai csapata is ezekkel az arányokkal szembesül a nap végén, a diákoknak ez egy játékos tanulási lehetőséget biztosít. A szakemberek azt javasolják a diákoknak, hogy nyáron vállaljanak diákmunkát, akár kisebb cégnél, akár nagyvállalatnál, akár irodai, akár termelési tapasztalatra tegyenek szert, hiszen akkor már óriási előnnyel indulnak egy állásinterjún a későbbiekben. Emellett pedig elengedhetetlen a kommunikációs szintű angol nyelvtudás.

Kapcsolódó galéria

Logikai játék átadó az Inczédyben