Lezárt ügy: Embercsempészt és határsértőket fogtak el az M1-es autópályán

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya befejezte az ügy vizsgálatát.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának jelzésére ellenőriztek 2019. október 4-én az M1-es autópályán egy cseh honosságú gépjárművet a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai. A járművet egy ukrán férfi vezette, aki a nyomozás adatai szerint anyagi haszonszerzés érdekében segítséget nyújtott az államhatár illegális átlépésében, és Ausztriába szállított volna két külföldi férfit. A gépkocsivezető utasai az ellenőrzés során először más nevére kiállított ukrán útlevelekkel akarták igazolni magukat, de a rendőrök megállapították, hogy a személyek valójában orosz állampolgárok, akik Magyarország államhatárát illegálisan lépték át, és jogszerű belföldi tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A két határsértőt, valamint a segítőjüket a szabolcsi nyomozók a megyei rendőr-főkapitányságra előállították, és bűnügyi őrizetbe vették. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályán a 25 éves ukrán állampolgárral szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult nyomozás. A 44 éves és a 25 éves orosz állampolgár közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt került bíróság elé állításra. A büntetőeljárás során a szabolcsi nyomozóknak sikerült azonosítaniuk és őrizetbe venniük egy 30 éves ukrán állampolgárt is, aki a bűncselekmény elkövetésében a 25 éves gyanúsított bűntársa volt. A főszervezőt, egy 36 éves ukrán állampolgárt európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján még keresnek.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat a napokban átadta az ügyészségnek.

 

Forrás: police.hu