Lezárt ügy: Embercsempészeket fogtak el a szabolcsi nyomozók jelzésére Győr közelében

Lezárt ügy: Embercsempészeket fogtak el a szabolcsi nyomozók jelzésére Győr közelében
Fotó: police.hu

A szabolcsi nyomozók befejezték az ügy vizsgálatát.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást egy 31 éves tunéziai és egy 19 éves svájci állampolgárral szemben.

A nyomozás adatai szerint a férfiak segítséget nyújtottak az egyik romániai menekülttáborban tartózkodó rokonuknak ahhoz, hogy a román-magyar államhatárt a hatályos jogszabályi rendelkezések megszegésével, és a határellenőrzés megkerülésével átlépje. A Németországban, illetve Svájcban élő gyanúsítottak személygépkocsival utaztak Romániába, ott találkoztak a 20 éves tunéziai férfival, akit a román-magyar államhatárhoz szállítottak 2021. július 28-án. Romániában különváltak, a jogszerű beutazás feltételeivel nem rendelkező férfi gyalog folytatta útját, és a határellenőrzést megkerülve lépett be Magyarország területére, míg segítői a csengersimai közúti határtákelőhelyen.

Az újabb találkozót Magyarország területén, és a határsértő utazásának folytatását Németország irányába a rendőrök megakadályozták. A gyalogosan közlekedő 20 éves férfit, aki Magyarországon való jogszerű tartózkodását nem tudta igazolni, 2021. július 28-án reggel a határhoz közel, Csengerben intézkedés alá vonták, előállították, és idegenrendészeti eljárás után átadták a román határőrizeti szerv munkatársainak. Segítőit a szabolcsi nyomozók jelzésére a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai az M1-es autópályán, Lébénynél fogták el 2021. július 28-án délután. Őket embercsempészés bűntett elkövetésének gyanújával a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították, gyanúsítottként kihallgatták. A nyomozók a férfiakat őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására, amit az illetékes ügyészség indítványára a bíróság elrendelt és a nyomozás teljes időtartama alatt fenntartott.

A gyanúsításban szereplő bűncselekmény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Osztályának munkatársai a nyomozás vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratokat a napokban átadták az ügyészségnek.

 

Forrás: police.hu