Légy önkéntes a Magyar Vöröskeresztnél, segítsd a mentők munkáját!
Légy önkéntes a Magyar Vöröskeresztnél, segítsd a mentők munkáját!

A járvány második hulláma alatt az utóbbi hetekben a mentőszolgálat munkatársai 4000–4500 címre mentek ki koronavírustesztet végezni. A kiszállások megszervezése komoly logisztikai munkát igényel, amiben nagy segítséget jelent a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek közreműködése. Önkéntesnek bárki jelentkezhet, ha már elmúlt 18 éves, és részt vesz egy felkészítő tanfolyamon.

Az Országos Mentőszolgálatnál a járvány második hulláma alatt is szükség van minden segítségre, ugyanis az utóbbi hetekben megsokszorozódott a PCR-tesztelések száma.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az M1 Család ’20 című műsorában elmondta, az utóbbi hetekben a mentőszolgálat munkatársai 4000–4500 címre mentek ki koronavírustesztet végezni. Hozzátette,

a kiszállások megszervezése komoly logisztikai munkát igényel, amiben nagy segítséget jelent a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek közreműködése.

Tavasszal, a veszélyhelyzet idején kevesebb riasztást kaptak a mentők, hiszen a kijárási korlátozás miatt csökkent a közlekedési balesetek, utcai rosszullétek száma. A második hullámban azonban nem állt le az élet, ami a mentőszolgálatnál is érezhető.

Nyár óta naponta csaknem háromezer hívást kapnak országszerte, és

a baleseteken, rosszulléteken felül, pluszfeladatként vesznek részt a járványügyi mintavételekben

– mondta Győrfi Pál. Hozzátette, a járvány kezdete óta már több mint százezer ilyen mintavételt végeztek.

A mentőszolgálathoz jelentkező önkénteseknek először oktatáson kell részt venniük, hogy aztán a rájuk bízott feladatokat pontosan el tudják végezni.

A vöröskeresztesek elsősorban a háziorvosok által elektronikus úton kért virológiai vizsgálatok feldolgozásában segítenek.

Az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Vöröskereszt együttműködése régi keletű és példás.

Horváth Péter, a Magyar Vöröskereszt budapesti szervezetének igazgatóhelyettese kiemelte, mivel további emberekre, önkéntesekre van szükségük, októbertől elindítanak egy komolyabb toborzást is.

A diszpécseri szolgálatnál precíz munkavégzésre és empátiára van szükség – mondta Ecsegi Veronika, aki a vírus első hulláma alatt is segítette a mentősök munkáját. Hozzátette, számára nem volt kérdés, hogy a járvány második hulláma alatt is segíteni fogja a vöröskereszt munkáját, segíteni fog a bajbajutottakon.

Önkéntesnek bárki jelentkezhet, ha már elmúlt 18 éves, és részt vesz egy felkészítő tanfolyamon.

A feladat könnyűnek tűnik, de felelősségteljes, amit a szakmai vezető is komolyan vesz.

Az önkéntesek a hét minden napján, két műszakban, 8 órától 18 óráig teljesítenek szolgálatot. A vidékről érkezők útiköltségét megtérítik, illetve mindenki számára biztosítják az étkezést.

A segítők fizetést ugyan nem kapnak, de az önzetlen segítségnyújtásnál és a telefonálok köszönő szavainál nincs felemelőbb. A diszpécserszolgálat központi jelentkezési lapja elérhető és elektronikus úton kitölthető a Magyar Vöröskereszt internetes oldalán.

hirado.hu