Tófürdő vízminősége kifogástalan, fürdőzésre jelenleg is tökéletesen alkalmas!

Az elmúlt napokban több hírportálon jelent meg sajtócikk a magyarországi természetes fürdővizek vízminőségével kapcsolatban, melyet az egyes sajtóorgánumok a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) értékelése alapján adtak közre. Az értékelés eredményeként hat fürdőhely, köztük a nyíregyházi Tófürdő a kifogásolt kategóriába került.

A gyakorlat szerint az arra kijelölt hatósági laboratóriumok minden természetes fürdővízből a szezonkezdést megelőzően, valamint a szezon során legalább havonta egy alkalommal vesznek vízmintát, ezek eredményeit alkalmanként értékelik, a határértékektől való eltérés esetén szükség szerint intézkedést rendelnek el. A természetes fürdővizek vízminőségével kapcsolatos minősítést ezzel szemben nem az alkalmanként elvégzett vizsgálatok után adja ki a hatóság, hanem a szezonkezdést megelőzően elvégzett vizsgálatot követően, az azt megelőző 4 év vizsgálatainak eredményeit egy matematikai képlet alapján kiértékelve. A matematikai képlet figyelembe veszi az eredmények átlagát, mely átlagot egy alkalomszerűen mért kiugró érték már jelentősen befolyásolhat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy attól függetlenül, hogy egy fürdőhely vízminősége pillanatnyilag kiváló, tehát fürdésre tökéletesen alkalmas, az adott fürdőhely a kifogásolt kategóriába kerülhet.

A legutóbbi, 2024. május 09-én elvégzett vizsgálat eredménye alapján a nyíregyházi Tófürdő vízminőségével kapcsolatban az illetékes hatóságok semmiféle kifogást nem emeltek, így az fürdőzésre tökéletesen alkalmas!

A nyíregyházi Tófürdőn 2014. június 10. – 2024. május 09. között összesen 53 alkalommal került sor vízminta vételre, melyek során mindössze 4 esetben volt a megengedett felső értéktől (330 CFU/100 ml) való eltérés az enterococcus szám tekintetében, az egyéb értékek esetében a megengedett értéktől pozitív irányba való eltérés nem volt!

A többi 49 esetben az enterococcus szám jelentősen a megengedett érték alatt volt, tehát elmondható, hogy a nyíregyházi Tófürdő vízminősége az elmúlt 10 évben gyakorlatilag folyamatosan kiváló, ennek ellenére a 4 évre visszamenőlegesen történő átlagszámítás ezt a képet jelentősen rontja egy-egy kiugró érték miatt.

Mi okozhat eltérést egy természetes fürdőhely vízminőségében?

Mint a Tófürdő nevében is benne van, egy természetes fürdőhelyről, esetünkben egy tóról van szó, aminek nincs elfolyása, állóvíz. A tó természetes élővilággal rendelkezik, halak, kacsák, kagylók, alga, stb, melyek biológiai folyamatai befolyásolják a víz minőségét, ezek mellett a használat során a fürdőzők is szennyezik a vizet a testükön bevitt napolajjal, krémekkel, illetve horgászati tevékenység is jelen van, ami etető- és egyéb anyagok tóba kerülésével jár. Mindezek együtt és külön-külön is okozhatnak jelentős eltérést a vízminőségben, mely eltérések idővel természetes úton rendeződnek, ehhez például elegendő lehet egy nagyobb eső, ami a víz- és a vízben oldott oxigén szintjének emelkedésével jár.

Érdekes tény, hogy a két legjelentősebb eltérést mutató értéket már a 2021. évi szezon legvégén, augusztus 30-án és szeptember 07-én mérték a szakemberek, a mintavétel mindkét esetben a fürdőzők által jellemzően használt fürdőterülettől messzebb, a part mentén történt. A kiugró értékeket okozhatta akár egy a nádasban elpusztult hal bomlása is, rendkívüli szennyeződés nem történt azt megelőzően, illetve az azóta eltelt időszakban sem, sőt az aktív fürdőszezonban sem mértek kiugró értékeket a szakemberek, külön intézkedést sem rendeltek el! A 2021. szeptember 07-ei eredmény tükrében Társaságunk 2021. szeptember 08-án új vízmintavételt kezdeményezett, ekkor a minta a tó egy másik pontján, a parttól beljebb, a fürdőzők által jellemzően használt területen került levételre, az enterococcus szám ebben az esetben <15 CFU/100 ml volt!

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ egyéb szempontok alapján is értékeli a fürdőhelyeket egy-egy vizsgálat során, úgymint a víz színe, darabos szennyeződés vizsgálata, további mintavételek szükségessége egyéb vizsgálat céljából, a fürdővízhez tartozó partszakasz tisztasága, ezen szempontok alapján minden alkalommal rendben találta a hatóság a Tófürdőt, továbbá egyetlen olyan eset sem történt, hogy bármelyik fürdővendégünk valamilyen betegséget szerzett volna fürdőnkben!

Társaságunk rendkívül nagy hangsúlyt fektet az általunk üzemeltetett fürdővizek kiváló minőségének biztosítására, hiszen ez alapvető értékünk és érdekünk, ezért is különösen sajnálatos az, hogy egy ilyen hír kapcsán Társaságunk és fürdőnk megítélése jelentősen romolhat, illetve az, hogy néhányan ezt politikai haszonszerzésre használják fel anélkül, hogy tájékoztatásunkat kérnék a hír kapcsán.

Mindezektől függetlenül, a fürdőzők biztonságának maximális garantálása, és tájékoztatásuk érdekében a 2024. évi szezonban Társaságunk heti gyakorisággal fog vízmintavételt végeztetni a Tófürdőn, arra akkreditált laboratórium bevonásával, mely vizsgálatok eredményeit honlapunkon, valamint a fürdő bejáratánál minden alkalommal közzétesszük.

Forrás: Sóstó – Gyógyfürdők Zrt.