Legénybúcsú – A Móricz Zsigmond Színház a Szabadtérin mutatja be Szente Vajk vígjátékát
Fotó: Trifonov Éva

A Móricz Zsigmond Színház a 2021/2022-es évadban Szente Vajk Jászai-díjas színművész, rendező és író Legénybúcsú című vígjátékát a kaposvári Csiky Gergely Színházzal és a Pécsi Nemzeti Színházzal koprodukciós együttműködésben, a Jászai-díjas Nagy Sándor rendezésében állítja színre. A nyári bemutató után aztán szeptembertől szerepel a darab a kőszínházban.

„Én azt gondolom, hogy a Bank Tamás menedzselésével megvalósuló előadás akkora siker volt, illetve reméljük, hogy a közeljövőben lesz is Budapesten, ami országos szinten fogja ennek az előadásnak a hírét kelteni.  Ebbe szeretnénk egy kicsit mi is becsatlakozni, és bízom abban, hogy legalább olyan sikeres előadást fogunk Nyíregyházán és Kaposváron is színpadra állítani, mint a Játékszín előadása” – fogalmazott a sajtótájékoztatón a Móricz Zsigmond Színház igazgatója, Kirják Róbert.

Nem mindennapi társulat lépett fel délelőtt a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán. Bank Tamás, a budapesti Játékszín igazgatója, dr. Fülöp Péter, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, két Jászai-díjas művész, Szente Vajk és Nagy Sándor. Az előbbi a Legénybúcsú szerzője, az utóbbi a vígjáték nyíregyházi rendezője. Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója pedig kibontotta a tájékoztató témáját. A tavalyi VIDOR Fesztiválon nagy sikerrel bemutatott előadás – az élvezetes bohózat – a következő színházi évadban koprodukciós változatban szerepel az említett két színház mellett a Pécsi Nemzeti Színházban is. A budapesti díszlet és jelmeztervek jelennek meg a vidéki teátrumokban. Saját csapattal állítják színre, majd vendégjátékok következnek. Nagyot harap a színházi lehetőségből a most szerveződött szakmai csapat, hogy a közönséget a hosszú kényszerszünet után a legnemesebb szándékkal szórakoztassa. Így kerül 60–70 Játékszínes előadás után a Legénybúcsú újabb hazai városokba.

„Egy kalandvágy volt az előadás ihletője, mert arra gondoltam, vajon milyen lenne megmártózni a vígjátékírásban. Egy olyan vígjátékban, ahol nem szól a zene, nem musical, és ez a kíváncsiság vezérelt engem arra, hogy elkezdjem az első mondatokat papírra vetni, és aztán persze jönnek bele olyan dolgok, amik valamifajta megtörténtséggel bírnak Sanyi és az én barátságomban. Ezek azért javarészt a fantázia szüleményei természetesen, de az alján ez az őszinte, szép barátság azért a mi kettőnk barátságát példázza. Azt hiszem, ez egy férfi előadás, pedig nagyon klasszak és szeretnivalók a női szerepek ebben a darabban, mert sok mindent megtudunk róluk, hogy milyen őszinte szeretettel tud lenni egy menyasszony a vőlegénye iránt, vagy milyen vonzalommal, ragaszkodással tud lenni valaki hosszú évek távlatából. Persze megtalálják majd a férfiak és a nők is az örömüket ebben a darabban” – nyilatkozta Szente Vajk, a Legénybúcsú Jászai-díjas írója.

A játékban és a való életben is jóbarát, a márciusban Jászai-díjjal kitüntetett, kisvárdai származású színész, Nagy Sándor rendezi nálunk a vígjátékot.

„Nem volt még legénybúcsúm, de most majdnem azt mondtam, hogy remélem, hogy ha lesz, az legalább olyan színes lesz és érdekes, mint ez az előadás. Közreműködő már voltam legénybúcsúban. Legutóbb Feke Pali barátom legénybúcsúját szerveztük meg, úgyhogy anno, pár évvel ezelőtt éjfélkor elraboltuk őt egy páran és elvittük Horvátországba egy kisbusszal. Nagyon csodálatos és vicces volt, és rengeteg komikus helyzet származott abból is. Ebben a darabban azért van egy-két olyan momentum, amit nem szeretnék, hogy az én legénybúcsúmon megtörténjen. Például az, hogy az egyik főszereplő eljátssza a kaszinóban a lagzipénzt. Ez azért elég nyomós érv, hogy ilyet nem szeretnék” – idézte emlékeit a friss Jászai-díjas színművész, Nagy Sándor.

A fergeteges humorú nyíregyházi előadás szereplője többek között Gulyás Attila, Gulácsi Tamás, Illyés Ákos, Dézsi Darinka, Kosik Anita és Jenei Judit. A bemutató a tervek szerint augusztusban lesz a Szabadtéri Színpadon, azután kerül a 2021/22-es évadban a kőszínházba.

Kapcsolódó galéria

Sajtótájékoztató a Móricz Zsigmond Színházban