Lámpás felvonulás – A Márton-napi hagyományokat elevenítették fel az óvodások

A Márton-napi hagyományokat elevenítették fel a Tündérkert Keleti Óvoda székhelyintézményében, többek között lámpás felvonulást is szerveztek az óvodások és szüleik számára. Az óvodában számos programmal színesítették a hétköznapokat idén ősszel is.

Tartalmasan telt az ősz a Kert közi óvodában, színes programokkal készültek a gyerekek számára, amely a szórakozás mellett a tanulást és a készségfejlesztést is a középpontba helyezte.

Őszi programok

Először a népmese napja kapcsán szerveztek egy tartalmas hetet, A só című mese köré építették a különböző feladatokat, egy kalandos meseösvényen a hétpróba során ismerhették meg a mese cselekményét és tartalmát az óvodások. Ezt követően az őszi hagyományok ápolása következett, a régi szokások és munkálatok felelevenítése fontos a Tündérkert Keleti Óvoda számára.

Márton-napi hagyományok

Majd a Márton-napi programok kezdődtek, amelynek fő programja a csütörtök délutáni lámpás felvonulás volt.

Ez is egy hetes szervezésben történik, itt is a tanulási tevékenységek köré szerveződik a hét, a csoportok a matematikától a környezetismeretig minden a Márton-napi legendához, a libás témához kapcsolódik. Libás játékokat játszunk, népi játékokat, mondókákat, a Márton-napi legendát játékos mesélés formájában felidézzük, természetesen az életkori sajátosságoknak megfelelően és ezen a napon pedig egy óvodai rendezvényt is szervezünk, amelyen a szülők is részt vesznek. A 9 csoportunk udvarán kis manóházakat, manófalvacskákat készítettünk” – nyilatkozta Darainé Pethő Ildikó, a Tündérkert Keleti Óvoda intézményvezető helyettese.

A manófalvak készítésében nemcsak a gyerekek segítettek, hanem a szülők is, így az intézmény és a családok közös munkájának eredménye. A kis házakat különböző fényekkel világították meg, miután ez is a Márton-napi hagyományokhoz kapcsolódnak.

Lámpás felvonulás

A fény a jó cselekedetet jelképezi, más országokban szokás, hogy a gyerekek maguknak készítenek lámpásokat és ezekkel vonulnak az utcákon, miközben népdalokat énekelnek. Így történt ez csütörtök délután a Malomkertben is, ahol a Tündérkert Keleti Óvoda székhelyintézményének 9 csoportja, összesen 217 gyermek járta körbe az utcákat.