Márton-napi vigasság – Jön az év utolsó programja a Sóstói Múzeumfaluban

Márton-napi vigassággal várják a vendégeket a Sóstói Múzeumfaluban szombaton. A skanzen évzáró rendezvényén a hagyományoknak megfelelően lesz újborkóstolás és libazsíros kenyér, valamint különböző, libából készült ételek várják a látogatókat. 14 órakor kezdődik a libaszépségverseny, majd 15 órakor táncház zárja a programokat, ezzel búcsúzik a 2023-as évtől a szabadtéri múzeumfalu.

Minden évben az egyik legnépszerűbb program a Márton-napi vigasság a Sóstói Múzeumfaluban, idén fél tízkor lesz a kapunyitás november 11-én, szombaton. A vendégeket libazsíros kenyérrel, lilahagymával és tepertővel várják és újborral koccinthatnak érkezéskor.

Finomságok a múzeumfaluban

„Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”, így tartja a mondás, ezért a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend jóvoltából a libaságok, vagyis a libás fogások az idén sem hiányozhatnak majd a múzeumfaluból, de a falu kemencéjében sült finomságokat és gyógyteát is kóstolhatnak a látogatók ezen a napon. A felnőttek 1200 Ft/fő, a nyugdíjasok és diákok 600 Ft/fő áron válthatnak jegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes.

Igazi vásári hangulat

A faluközpont meg fog telni élettel, Márton-napon vásárokat szoktak szervezni. Azt szoktuk mondani, hogy a falunk legnagyobb vásári eseménye Márton-napon van, ez már most látszik, de a faluközpont minden portáját is élettel töltjük meg. Ilyenkor tartunk kemencepróbát is, hiszen be kell fűtenünk az épületeinket és minden egyes házban, ha a faluközpontban haladunk, akkor valamilyen eseményre, attrakcióra invitáljuk a vendégeket. Lesz lúdtollal írás, képeslapkészítés magvakból, gyertyamártás és sok más kézműves tevékenység mellett lesz mesekuckó is. Bemutatjuk a különböző őszi tevékenységeket is, így a kukoricamorzsolást, illetve nyitva lesznek az időszakos tárlataink is, például Pál István tányérkiállítása és a vállaji svábokat bemutató tárlatunk a jármi portán” – nyilatkozta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

Táncház és libaszépségverseny

Természetesen lesznek színpadi programok is, a köszöntőket követően az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézmény „Így tedd rá!” csoportja és a Szabolcs Néptáncegyüttes Aprókák Tánccsoportja közösen mutatja be a „Gyertek haza libuskáim...” című műsort, ezt követően pedig a táncos lábú ovisok táncházba hívják a közönséget. Ezt követően Fabók Mancsi Bábszínháza lép színpadra, majd a Művészeti Szakgimnázium Táncművészeti Tagozatának néptáncos növendékei megmutatják, hogy milyen lehetett egy igazi táncmulatság abban az időben, amikor az emberek az ünnepeket, a jeles napokat tánccal pecsételték meg, bálokat, mulatságokat tartottak. 14 órakor kezdődik a libaszépségverseny, majd 15 órakor egy újabb táncház zárja a programokat.