Kutya rémálom a szilveszter

Az állatvédők minden évben kiemelten felhívják a figyelmet, hogy a szilveszteri hanghatások súlyos következménnyel járhatnak, mégis Szilveszter után ellepik a közösségi oldalak üzenőfalait az eltűnt és talált kutyák, macskák fotói. Kétségbeesett gazdik százai keresik a petárdázástól és tűzijátékozástól megriadt és világgá szaladt kedvenceiket.

Az állatvédők figyelmeztetnek arra, hogy

• legyen az állatokon nyakörv a gazda telefonszámát tartalmazó bilétával.
• érdemes már néhány nappal szilveszter előtt a kutyákat pórázon sétáltatni, valamint mérsékelni a hosszú sétákat ebben a néhány napban.
• a kertben tartott állatok esetében fontos gondoskodni arról, hogy biztonságos, zárt helyen legyenek, érdemes még a kerti kutyákat is beengedni legalább az előszobába vagy a garázsba.
• a macskák szorongása kevésbé nyilvánvaló, de a sok résztvevős, hangos szilveszteri vendégség komoly stresszt jelenthet a macskák számára is, rájuk is érdemes odafigyelni.

A kutyatulajdonosok felelős gondoskodása és körültekintése megelőzheti az állatok elvesztését. Amennyiben mégis megtörténik a baj, és házi kedvencük elveszett, rendszeresen figyeljék a környéket, jelentsék a közeli állatotthonoknak, állatorvosi rendelőknek az eltűnést.

Bruszel Dóra