Különös kegyetlenség – Részben bűnösnek érzi magát a férfi, aki kinyomta volt barátnője szemét

Részben bűnösnek érzi magát, de nem tett vallomást Gy. Attila, akit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett kísérletével vádolnak. A vádlott puszta kézzel, az ujjaival kinyomta a sértett mindkét szemgolyóját, aki így mindkét szemére elveszítette látását, sérülése maradandó fogyatékossággal gyógyult. A halálos eredmény elmaradása a véletlenen és a tanúk megjelenésen múlott.

Testvére és édesapja kísérte be Lakatos Gabriellát, az ügy sértettjét a Nyíregyházi Törvényszék tárgyalótermébe kedd reggel. Előkészítő ülést tartottak Gy. Attila ügyében, aki a vádirat szerint tavaly február 5-én összeveszett a sértettel Kemecsén, egy üres telekre vonszolta, földre vetette és fojtogatni kezdte.

Különös kegyetlenség

Megragadta a sértett nyakát, a földre vitte, ahol szemből mindkét kézzel közepes erővel fojtogatta azért, hogy a sértettet megölje. A sértett védekezett, többször megharapta a vádlott ujjait és segítségért is kiabált. A vádlott rendkívül nagy erővel, puszta kézzel, az ujjaival kinyomta a sértett mindkét szemgolyóját a szemgödörből. A jobb oldali szemet a látóideggel együtt szakította ki, amely olyan nagy fokú fájdalommal járt, hogy a sértett elveszítette az eszméletét” – ismertette dr. Halász Ágnes ügyész a tényállást.

A vádlott abban a hiszemben, hogy életét kioltotta, illetve, mert időközben a szomszédok megjelentek a helyszínen, elmenekült – folytatta az ügyész. A sértettet azonnal kórházba szállították, de látását elveszítette, így maradandó fogyatékossággal gyógyult. A halálos eredmény elmaradása a véletlenen és a tanúk megjelenésén múlott – tette hozzá dr. Halász Ágnes.

E tényállás alapján a vádlottat mint erőszakos, többszörös visszaeső, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletével vádolom. Tekintettel a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és a vádlott személyében rejlő társadalomra veszélyességre, az ügyészség mértékes indítványt az ügyben nem tett” – mondta az előkészítő ülésen az ügyész.

Nem tett vallomást

A vádlott Gy. Attila az előkészítő ülésen távmeghallgatással vett részt. Vallomást nem tett, de úgy nyilatkozott: részben bűnösnek érzi magát, de nem fogadja el az ügyészi indítványt, a testi sértés vádját elismeri, de mint fogalmazott, nem állt szándékában megölni a sértettet. A vádlott nem mondott le tárgyaláshoz való jogáról, így áprilisban folytatódik az ügy a Nyíregyházi Törvényszéken, április 25-én, 26-án és 27-én lesznek a tárgyalások.

A bíróság tervei szerint ezen a három tárgyalási napon az alábbi eljárási cselekmények fognak megtörténni: április 25-én, kedden kerül sor a vádlott részletes kihallgatására, illetve Lakatos Gabriella sértett kihallgatására, tanúkénti kihallgatására. 26-án, 27-én tíz tanú kihallgatására kerül sor” – mondta dr. Bartha Andrea bíró.

Cserélni kell a műszemet

Az ülés után a sértett nem akart nyilatkozni, Lakatos Gabriella testvére mondott néhány mondatot a sajtónak arról, hogy testvére milyen megpróbáltatásokat él át mindennap annak ellenére, hogy tavaly műszemet kapott.

Várhatóan évente cserélni kell ezt a műszemet sajnos. Májusig ki kellett volna bírni. A sérülés annyira súlyos, hogy a reggeli kávézás közben többször kiesett a műszeme, az egyik egyszer a kávéjába, aztán a kislánya előtt, folyamatosan elforog, úgyhogy inkább úgy döntöttünk, hogy nem fogja használni a műszemet, hogy a kislány ne ijedjen meg a saját anyjától” – mondta a tárgyalóterem előtt Lakatos Róbert.

A sértett testvére és ügyvédje segítségével tudta elhagyni a bíróság épületét.

Súlyos büntetés

A vádlott személyi körülményeiről kiderült közben az is, hogy élettársi kapcsolatban él és mielőtt letartóztatták, két kiskorú gyermeket nevelt. Gy. Attilát különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett kísérletével vádolja és életfogytiglani fegyházbüntetést kér vele szemben az ügyészség. A Nyíregyházi Törvényszék közleményében úgy fogalmaz, a vádirat szerinti bűncselekmény tíztől húsz évig, vagy életfogytig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.