Központban a biogazdálkodás – Vidéki irodát nyitott Nyíregyházán a Biokontroll Hungária

Nyíregyházán nyitotta meg első vidéki irodáját a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A cég 25 éve dolgozik a fenntartható és környezetbarát élelmiszer-termelés hazai térhódításáért, a Hősök terén új ellenőrzési és tájékoztató központot adtak át.

November elején nyitotta meg kapuit a Biokontroll Hungária irodája a Hősök terén. A kft. már 25 működik, ez az egyetlen magyar tulajdonú biogazdákat ellenőrző és tanúsító szervezet. A biogazdálkodás egyre népszerűbb és társadalmi szinten is nő a termékek fogyasztása, illetve az unió és az állami támogatások is erre ösztönzik a termelőket. Fontos viszont, hogy csak tanúsítvánnyal lehet valamit biotermékként értékesíteni, ebben tud segíteni a Biokontroll.

Az ellenőrzésben való segítség abban nyilvánul meg, hogy tudunk útmutatást adni a partnereinknek, hogy a biogazdálkodás szabályait hogyan és miként tudják megfelelően betartani, más gazdaságokból tudunk példával, mintával szolgálni részükre, hogy hogyan lehet jól csinálni, illetve a jogszabályok értelmezésében tudunk nekik segítséget nyújtani. Hétköznapibb nyelvre lefordítva. Ehhez van egy kiadványunk is, a Biokontrollnak a biogazdálkodás alapfeltétel-rendszere, ami gyakorlatilag az EU-s jogszabályoknak egy tömör kivonata” – mondta Sira Szabolcs, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőre.

Az első vidéki helyszín

A nyíregyházi iroda nyitásával céljuk, hogy még közelebb kerüljenek a termelőkhöz. A vidéki hálózat első tagja lett a Hősök terén működő kirendeltség. A helyszínválasztás nem véletlen, a hazai biotermelés jelentős hányada összpontosul a kelet-magyarországi régió vonzáskörzetében. A Biokontroll 5000 fős partnereinek 20%-a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, illetve a környéken működik.

Központban a biogazdálkodás

Munkájuk összhangban van a magyar kormány és az unió agrárstratégiai törekvéseivel, hogy ösztönözzék a mezőgazdasági szereplőket a fenntartható gazdálkodásra.

EU biorendeletek, illetve hazai rendeletek szabályozzák a gazdálkodást, sok minden eltér. Alapvető dolgok például, hogy a növényvédő szerek és a tápanyag-utánpótló szereknek a felhasználása úgy van korlátozva, hogy van egy pozitív lista, ezek azok a szerek, amit a biogazda használhat, ezen kívül eső termékeket nem lehet használni, illetve a gyomirtózás, klasszikus műtrágya használata, csávázott vetőmag, ezek a növénytermesztésben tiltva vannak. Állattartásban a gyógykezelésekre vannak bizonyos előírások, a feldolgozásban szintén a feldolgozáshoz használható adalék- és egyéb anyagoknak a listáját kell figyelembe venni, hogy ezek közül mik használhatók” – tette hozzá Sira Szabolcs.

Javasolt az időpontfoglalás

2022 januárjában jelentős jogszabályi változásokra kell számítani a biogazdálkodóknak, akár erről is kaphatnak majd tájékoztatást a Biokontroll új, nyíregyházi irodájában. Egyelőre célszerű időpontot egyeztetni, hogy biztosan tudják fogadni a partnereket a Hősök terén, a rendszeres nyitvatartás a későbbiekben fog kialakulni.