Közlekedik a család – Népszerű volt a balesetbiztonsági vetélkedő Nyíregyházán

A hétvége folyamán, Nyíregyházán rendezték a rendőrség által szervezett Közlekedik a család vetélkedő vármegyei döntőjét. A versenyen különböző elméleti és gyakorlati feladatokon mérték össze tudásukat a családok, kerékpáros és autós ügyességi feladatok, KRESZ teszt és elsősegélynyújtás is szerepelt a listán.

 

Április 27-e és június 8-a között húsz helyszínen rendezik meg a Közlekedik a család vetélkedősorozat területi versenyeit. A közúti közlekedésben fontos, hogy a résztvevők körültekintő, megfontolt módon, egymást partnerként tekintve közlekedjenek. A közlekedés szabályaival a legfiatalabbaknak érdemes minél korábban megismerkedniük, az idősebbeknek pedig sosem árt azokat újra és újra átismételniük és példaként szolgálniuk a fiatalabb családtagok részére. Ez a gondolat hívta életre tizenhárom esztendővel ezelőtt a vetélkedősorozatot. Nyíregyházán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának szervezésében a hétvégén várták a családokat a Nyír Plaza bevásárlóközpont parkolójába, hogy megmérettessék tudásukat.

– Vannak elméleti feladataink, itt KRESZ tesztet kell kitölteni, a felnőttnek egy B kategóriás szintű, illetve a gyerekeknek egy kerékpáros szintű KRESZ tesztet. Van egy bűnmegelőzési kérdéssorunk, totónk, a bűnmegelőzési osztály által, illetve a Vöröskeresztnél van egy elméleti elsősegélynyújtási ismeretek megmérettetés. Ezen felül vannak gyakorlati feladataink, az egyik a kerékpáros tudást fogja mérni, mind a gyerek részéről, mind pedig az egyik szülő részéről. Nyilván mivel az egyik szülőnek vezetni kell és autós ügyességi pályán kell megmutatnia a tudása legjavát, így a másik szülőnek a kerékpáron kell teljesíteni. Nem mindig egyszerű, hiszen van, amikor azt szeretnék, hogy egy személy csinálja mind a két pályát, de sajnos ez nem lehetséges, vagy ezt, vagy azt be kell vállalni. Van még elsősegélynyújtási ismeretekből egy gyakorlati pályánk, ahol imitátorok sérültnek maszkírozva várják el azt, hogy őket szakszerűen ellássák, felélesszék, hogyha kell és boldogan éljenek tovább, mint a mesében. Ez itt így van, de a valóságban, hogy így, legalábbis hasonló legyen, ahhoz kell bizony az a tudás, amit előzetesen meg kell, hogy szerezzenek – mondta el a helyszínen Szikszai Tihamér r. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

Az elmúlt évben a területi versenyeken több száz család vett részt. Idén a szabolcsi vármegyeszékhelyen már a korai órákban érkeztek a vetélkedőre, amelyben érdemes volt részt venni, hiszen a vármegyei döntőben is értékes nyereményekkel gazdagodhattak a versenyzők, országosan pedig a közlekedésbiztonsági feladatokban legügyesebb család idén is egy új autót nyerhet.

– Jelen helyszínen nemcsak ez a rendezvény zajlik, hanem rendhagyó jelleggel az I. Nagy Zoltán Öreg Fiúk, Lányok Emlékverseny is megrendezésre kerül, ahol, aki valaha is valamilyen közlekedési versenyen részt vett, itt újra számot adhat tudásáról. Nem titkolt célunk volt az, hogy ezek a versenyzők már családos emberek és családdal is induljanak, de külön megmérettetésként értékes ajándékokért ők is versenyezhetnek – tette hozzá Szikszai Tihamér r. alezredes.

A Baleset-megelőzési Bizottság gyermekrajz-pályázatot is hirdetett Így közlekedtek ti! címmel, amelynek témája a biztonságos közlekedés volt. A beérkezett rajzokat a vetélkedő ideje alatt a helyszínen meg lehetett tekinteni, ezt követően pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság épületének falait díszítik majd az elkészült alkotások.