Közlekedési Kultúra Napja – Új táblák a kerékpáros kereszteződésekben
Fotó: Szarka Lajos

Nemcsak a Korányi és Eperjes utca kereszteződésében, hanem városszerte új kiegészítő közlekedési táblákat helyeztek ki a kerékpáros átkelőkön a biciklisek tájékoztatására, és a közlekedés egyéb szereplői biztonságára. Május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján került kiemelten a figyelem középpontjába az akció, mely folytatódik a közeli jövőben.  

A Korányi és Eperjes utca kereszteződésében, egy igencsak forgalmas csomópontban jelent meg délelőtt a megyei rendőr-főkapitányság, illetve a megyei baleset-megelőzési bizottság néhány képviselője. A kerékpárosok tájékoztatására, még inkább figyelmeztetésére helyeztek el kiegészítő táblákat a KRESZ-táblák alatt. Május 11. a Közlekedési Kultúra Napja.

„Ez egy tág fogalom, maga a közlekedési kultúra alapvetően kell, hogy jelentse a közlekedési szabályok ismeretét és betartását. Ezen belül, ha eljutottunk oda, hogy ismerjük a szabályokat, és betartjuk, akkor tudunk lemondani akár elsőbbségről, és egy kulturált közlekedést valósítunk meg, ahol nemcsak a szabályokra vagyunk figyelmesek, hanem egyéb közlekedőkre is. Egy idős embert, vagy egy kismamát akkor is elengedünk, ha arra elsőbbségi jog nem kötelez, de az emberiességi, lovagiassági szabályok köteleznek minket” – tájékoztatott Szikszai Tihamér rendőr alezredes, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára.

Tavaly a Korányi és Eperjes utca kereszteződésében is történt személyi sérüléssel járó kerékpáros-baleset. A szakemberek remélik, hogy az említett csomópontba, illetve a város több pontján – pl. a Széchenyi utcán vagy a Kállói úton – elhelyezett táblák kellőképpen figyelmeztetik a kerékpárosokat a helyes magatartásra. A program lakossági bejelentés nyomán folytatódik.

„Nagyon is érintett vagyok, ugyanis itt élünk a Lukács Ödön utcában, és ezt a kereszteződést használjuk a Korányira kijövet, illetve amikor hazajövünk, akkor is. Sőt gyalogosan is közlekedem itt nagyon sokszor a kis unokámmal, mert van itt egy gyönyörű játszótér, és nagyon sokat hozom ide a kicsit, meg szerintem sok itt élő hozza ide a gyereket kerékpárral és gyalog is. Több itt élő jelezte számomra, hogy próbáljunk tenni azért valamit, hogy biztonságosabb legyen a kerékpárosok áthajtása ezen a gyalogos-átkelőhelyen” – mondta az önkormányzati képviselő, Halkóné dr. Rudolf Éva.

A kérés célt ért, köszönet a rendőrségnek a figyelemfelkeltő tábláért. Eszerint csak akkor van elsőbbsége a kerékpárosnak, ha leszáll a zebra előtt. A Korányin, az Emmaus előtt szintén van egy veszélyes gyalogos-átkelőhely. Ott is szükség lenne a figyelemfelkeltő táblára annak ellenére, hogy korábban már pirosra festették az átkelőt – fogalmazott az önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságának elnöke.

„Vannak irányelveink, amik egy évre vonatkoznak. Ennek egyik sarkalatos pontja a védtelen közlekedők védelme, a helyes közlekedésre való nevelése. Ide tartoznak a kerékpárosok, gyalogosok, és természetesen, mint mindenhol, megjelenik a személyes tapasztalat is. Sajnos személyes tapasztalatom volt abban, hogy a kerékpárosok ezt az elsőbbségi szabályt – ami jelen kereszteződésben is van –, nem ismerik. Ezért tartom fontosnak – bár ahogy Rejtő Jenő mondta, nem tudunk minden pofonhoz rendőrt tenni –, így kereszteződésenként sem tudunk közlekedési rendőrt állítani, viszont megpróbáljuk egy táblával helyettesíteni a rendőrt” – nyilatkozta Szikszai Tihamér.

Ahogy a közlekedésben jártasak mondani szokták, a balesetben általában két figyelmetlen ember vesz részt. Kis túlzással mondhatjuk ezt igaznak, de a valóságban, ha a kulturált magatartás is jelen van, kisebb az ütközés esélye. Éppen ezért tartják a kulturált közlekedést nemzeti ügynek, és 2015 óta rendeznek baleset-megelőzési akciókat. Ehhez kapcsolódóan hirdettek pályázatot idén az év példaértékű közlekedésbiztonsági társadalmi felelősségvállalója címért.

Kapcsolódó galéria

KRESZ tábla kihelyezés a Korányi-Eperjes utca sarkán 20220511