Közgyűlés: stabil az önkormányzat pénzügyi helyzete

A pénzügyi stabilitás töretlen Nyíregyházán – ezt dr. Kovács Ferenc polgármester hangsúlyozta a csütörtöki közgyűlésen, miután kiderült, a tavalyi évi költségvetés alapján nem vett igénybe folyószámlahitelt a város és megtartotta fizetőképességét is. Az ülésen szóba került a Júlia Fürdő, a zöldfelületek kezelése és újabb légszennyezettséget mérő műszerek kihelyezése is.

Az Eissmann Városi Uszoda Magyarország Kormányának köszönhetően 2023 második, illetve harmadik negyedévében ismét vissza nem térítendő támogatásban részesült 72 millió 639 ezer 872 forint összegben” – jelentette be dr. Kovács Ferenc. Most is a polgármester szóbeli kiegészítésével kezdődött a közgyűlés. Ezt követően egyeztettek az Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal kötendő együttműködési megállapodás részleteiről.

Egy lépéssel a beruházások előtt

Az előterjesztés alapján a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül több tízmillió forintot költenek majd a 2021–2027 közötti időszakban csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztés és útfejlesztés műszaki tervdokumentációinak és engedélyeinek elkészítésére. Az előterjesztés lényege, hogy a városvezetés folytatja az elmúlt években végzett munkáját miszerint rengeteget tervet megrendel előre.

A tervezés mindig kisebb összeg, de ebben az esetben az előterjesztésben szereplő csapadékvíz-elvezető és az útfelújításokra vonatkozóan ez 86 millió 600 ezer forint. Nagyon jó, hogy nem az önkormányzat saját pénzéből kell finanszírozni” – mondta dr. Kovács Ferenc.

A kivitelezés ettől jóval nagyobb összeg lesz, ezt a TOP plusz forrásaiból szeretnének majd megvalósítani – tette hozzá a polgármester.

Pénzügyi stabilitás

A közgyűlésen beszámoltak Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2022. évi költségvetési gazdálkodásának végrehajtásáról. Ezek alapján folyószámlahitelt nem vett igénybe a város tavaly, az önkormányzat pénzügyi helyzete stabil volt, a város megtartotta fizetőképességét.

Az látható és visszatükröződik valamennyi oldalán és valamennyi pontjánál a beszámolónak, hogy bizony egy takarékos üzemmódra kapcsolt az előző harmadik negyedévben a város. Nem is volt más választása, hiszen a háborús helyzet és az ismert világpiaci és gazdasági folyamatok erre kényszerítették a várost. Mindemellett, hogy a takarékossági intézkedéseket meghozták, a kényszerű külső tényezők ellenére egy nagyon pozitív eredménnyel zárul ezen beszámoló, ezt el kell mondani. Az adóbevétel nagyon szépen alakult, ami biztosította a város működésének a megszokott színvonalon folytatását. Meg kell említeni a mérleg szerinti eredményt is, ami pozitív, több mint kétmilliárd forint” – mondta Halkóné dr. Rudolf Éva.

Ez köszönhető többek között az ipari park tudatos fejlesztésének, a gazdaságélénkítő intézkedésnek – tette hozzá a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Új rekordok

A pénzügyi stabilitás töretlen Nyíregyházán – emelte ki dr. Kovács Ferenc, majd úgy fogalmazott: a nehéz év ellenére újabb rekordok születtek, a város iparűzési adójának bevétele meghaladta a tízmilliárd forintot, az idegenforgalmi adóbevétel pedig 100 milliónál is több volt.

Az ellenzék nem fogadta el

A költségvetésről szóló előterjesztést a Szövetségben Nyíregyházáért frakció nem fogadta el.

Ennek az oka elég egyértelmű, egyrészt nem értünk egyet jó néhány olyan súlyponttal, ami számunkra nem elfogadható. Néhány példát emelnék ki: továbbra sem tartalmaz semmilyen módon bérlakás kérdést megoldó vagy legalábbis segítő típusú összegeket a költségvetés, így természetesen a beszámoló sem, keveselljük azt a pénzt, amely a városüzemeltetésre jut és egy másik napirendi pont kapcsán erről világosan szó is volt, akár a zöldfelület fenntartás, akár az utak kapcsán, egyértelműen keveselljük ezt. Világosan látszik, hogy van bizonyos kényszerhelyzete is a városnak, hiszen jelentős mértékű állami elvonás van a költségvetésben, amelyet a városnak saját magának kell kigazdálkodnia, miközben az állam bár jó gazda gondosságával kellene, hogy bánjon az önkormányzatokkal is, de ez nem történik meg” – nyilatkozta a közgyűlés után Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője.

Szociális feladatok

A közgyűlés elfogadta az Önkormányzat 2022. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló beszámolóját is. Az Önkormányzat számára tavaly számos egyéb befolyásoló tényező, élethelyzet adott többlet feladatot. Februárban az orosz-ukrán háború kitörését követően a menekülő gyermekek és családok elhelyezését, élelmezését, oktatását kellett biztosítani helyi szinten. Önkormányzati szinten ennek kezelésére humanitárius csoport alakult. Ezt követően súlyos energiaválság lépett fel, amely nagyban érintette a város szociális, gyermekvédelmi, köznevelési és kulturális intézményeit. Módosult a 2022-23-as tanév rendje, a szünidők időtartama ennek következtében a szünidei étkeztetés. A megemelkedett villamos,- gáz és távhőenergia miatt, - annak érdekében, hogy a közszolgáltatásokat költséghatékonyan tudják biztosítani a válsághelyzet idején is-, szükséges volt racionális döntéseket, meghatározott időtartamra szóló átszervezéseket meghozni.

Zöld feladatok

Nyíregyháza Megyei Jogú Város 2023-ban is készített környezetvédelmi és környezetgazdálkodási tervet. A városvezetés kiemelt célja a zöld feladatok támogatása, így ennek köszönhetően tavaly is volt például hulladékért virágot akció, szelektív szombat, karácsonyfagyűjtő akció, támogatták a hulladék kommandó működését, forrást biztosítottak a Bujtosi tó élővilágának rehabilitációjára, kialakították az új életfa ligetet, valamint növényesítették az önkormányzati fenntartású intézményeket. A 2023-as tervek tartalmazzák többek között a vízbázis védelemre fordított összeget, a szennyvíztisztító telepek gépészeti rekonstrukcióját, a parlagfűvel kapcsolatos intézkedéseket és a zöldfelületek karbantartását is. A napirendi ponttal kapcsolatban Lengyel Máté tett fel kérdést.

Bővül a mérőállomások száma

Minden évben téma vagy felhozódik, hogy Nyíregyházán újabb levegőminőség ellenőrző állomásokat kellene kihelyezni annak érdekében, hogy mind a lakosok, mind az önkormányzat is lássa, hogy milyen problémák vannak a város levegőjével kapcsolatban. Kérdésem az lenne, hogy új mérőállomások kihelyezésévél kapcsolatban lesz-e előrelépés a jövőben?” – kérdezte a közgyűlésen Lengyel Máté, a Szövetségben Nyíregyházáért képviselője.

Jelenleg ez a Széna téri mérőállomás működik a városban, viszont egy határon átnyúló együttműködésnek és pályázatnak köszönhetően a közeljövőben hatvan darab mobil légszennyezettséget mérő műszert helyeznek ki Nyíregyházán, valamint egy hitelesített mérőállomást is kialakítanak városunkban.

Fűnyírás a közterületeken

A közgyűlésen szóba került fűnyírás a Nyírvv által kezelt területeken, miután a május hónap jóval csapadékosabb volt mint a tavalyi évben, így nagyobb kapacitással kell dolgozni, hogy mindenhol rendezett legyen a környezet. Ugyan akkor felmerült az a lehetőség is, hogy a nem központi területeken ritkábban vágnák le a füvet.

Van lehetőség és jó ötlet és nem új ötlet az, hogy jelöljünk ki olyan területeket, ahol a vegetáció működése érdekében meghagyjuk a füvet és erről tájékoztassuk a lakosságot, ez egy szakmai kérdés, meg kell vizsgálni és biztos vagyok benne, hogy van olyan terület. Jelen esetben arról van szó, hogy amikor terveztük a 2023. évi költségvetést, akkor igyekeztünk a lehető legminimálisabbra szorítani a költségeket és úgy gondoltuk, hogy a vállalkozóknak kiadott körzetekből sokkal több tud ellátni a Nyírvv saját munkaerővel. Ezt megpróbáltuk, de jött egy csapadékos májusi időjárás, viszont a fűnyírás szempontjából ez nem volt előnyös. Igen, van mozgásterünk és le is folytattunk egy egyszeri fűvágásra egy árajanlátkérési eljárást, le is szerződtünk már a vállalkozóval” – így válaszolt dr. Pazonyi Péter, a Nyírvv Nonprofit Kft. ügyvezetője dr. Ujhelyi János és Lengyel Máté kérdéseire.

Felújítások kellenek a Júlia újranyitásához

A Szövetségben Nyíregyházáért frakció képviselője, Babosi György a Júlia fürdővel kapcsolatban tett fel kérdéséket interpellációjában. Többek között arra volt kíváncsi, hogy milyen felújítási munkálatok szükségesek a fürdő újranyitásához?

A közleményben említett beruházásokhoz eu-s pályázatok kiírására vár-e az önkormányzat? Tisztelt Polgármester Úr, várom a nyíregyháziakat jogosan nyugtalanító kérdésekre a válaszát” – mondta Babosi György.

A Júlia Fürdőnek két nagy beruházásra van szüksége az újranyitáshoz miután jelentős statikai problémák vannak a létesítményben, illetve a termálvízkút van rossz műszaki állapotban. Még 2007-ben, amikor átalakították a fürdőben a zuhanyzókat, nem készült a zuhanyzók összefolyóiban megfelelő vízszigetelés, valamint a falba épített csaptelepek gyári hibásak voltak, ezek eredményeként a zuhanyzáskor használt víz a födémbe szivárgott. Ennek látható jelei először 2012-ben jelentkeztek, akkor is végzett egy felújítást a fenntartó Sóstó-Gyógyfürdők Zrt., amelynek köszönhetően kiszáradt a mennyezeti beton.

Ezt követően évekkel később a mennyezeti beton kisebb darabjai elkezdtek leválni, majd 2019-ben jelentős felületen szakadt le a beton az alagsor mennyezetéről. Ekkor vált láthatóvá, hogy az évek során a födémbe szivárgott víz mekkora károkat okozott” – tette hozzá Hagymási Gyula kabinetvezető.

Ekkor a szakemberek alátámasztást javasoltak mint ideiglenes megoldás, amit a fenntartó megvalósított. A statikai javításokra 100 milliós összegre lenne szükség. A másik probléma a termálvízkút. Ezt 1964-ben alakították ki, életkorából adódóan elöregedett, 2018-ban már próbálták védeni a gépészeti rendszert, valamint 2017-ben elkészültek a tervdokumentációk a felújításához, viszont az nagyjából 150-200 millió forintba kerülne. Az új kút fúrása ettől is több lenne.

Tervezik a rekonstrukciót

2022 májusában már a közgyűlés megtárgyalta és elfogadta Nyíregyháza MJV TOP plusz városfejlesztési programtervének és fenntartható városfejlesztési stratégiájának az előterjesztését, amely két projekttel is tartalmazza a Júlia Fürdő fejlesztését. Egy energetikai és egy turisztikai projekttel. Ez a tény is azt mutatja, hogy mekkora hangsúlyt fektet az önkormányzat a Júlia Fürdő fejlesztésére” – tette hozzá a kabinetvezető.

Az interpellációra adott választ Babosi György képviselő elfogadta.

Emelkedik az összeg

A közgyűlés összesen 21 napirendi pontról döntött csütörtökön. A városban zajló házszámrendezési eljárás során jelentkezett az igény, hogy egy korábban csak helyrajzi számú közterületet és magánutat elnevezzenek. Nyírszőlős városrészben a Szamos utcát és a Csongor utcát összekötő utat ezentúl Ánizs útnak hívják – ezt is elfogadták a képviselők. Emelkedik az év végi karácsonyi támogatás összege. Erre azért van szükség, hogy az eddigiekben megszokott minőségben és színvonalon tudják biztosítani a csomagokat az elmúlt évek világpiaci-gazdasági folyamatai ellenére is. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának közgyűlése legközelebb június végén ülésezik.

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 20230525