Közeleg a határidő vége – hétfő estig lehet megadni a gáz- és villanyóra-állásokat
Fotó: Illusztráció

Hétfő estig lehet még soron kívül megadni a szolgáltatóknak a gáz- és villanyóra-állásokat. Ezt leginkább azoknak érdemes megtenni, akik átlag felett fogyasztanak, mert az új árszabályok augusztus elsejétől érvényesek. Így aki online, vagy telefonon megadja a mérőórája állását, akár több tízezer forintot is spórolhat. Az átlagfogyasztásig ezután is mindenki a rezsicsökkentett árat fizeti az áramért és a gázért, a nagycsaládosok és az elektromos gyógyászati segédeszközöket használók pedig további  kedvezményeket kapnak – hangzott el az M1 Híradójában.

A gáz és a villanyóra aktuális állását a családok többsége már leolvasta, és be is diktálta a közműszolgáltatónak. Ha valamiért elmaradt, még mindig nem késő pótolni, hétfő éjfélig van rá lehetőség.

Az interneten néhány kattintással, egyszerűen rögzíthető az eddigi fogyasztás, az MVM és az E.ON oldalán is. Még regisztrálni sem kell hozzá, csupán a felhasználói adatokat kell megadni. A folyamatot külön tájékoztatóban részletesen el is magyarázzák.

Mindenki rögzítheti a mérőállását, még akkor is, ha nem szokta diktálni, de nem kötelező. Elsősorban azoknak ajánlott, akik átlag feletti fogyasztók, mert így újraindul az elszámolási időszak. Vagyis augusztus 1-től jövő július 31-ig tart majd.

Az energiafogyasztók többségének nem vagy csak nagyon kis mértékben változik a rezsiköltsége. Az ötmillió áramfelhasználóból több mint négymillió átlagfogyasztású vagy az alatti, a gázellátásban pedig a 3,5 millió fogyasztó kétharmada használ az átlagnak megfelelő vagy annál kevesebb energiát.

Az új rezsicsökkentési szabályok augusztus 1-jén léptek életbe. Eszerint az átlagfogyasztásig továbbra is mindenki hatósági áron kapja a villanyt és a gázt. A számlákon a korábbinál részletesebben feltüntetik, hogy ki mennyit spórol.

Az új kimutatásokban egy narancssárga mezőben lesz látható, hogy mennyit kellene fizetni piaci áron és alatta szerepel majd a megtakarított összeg.

„A jövőben is minden magyar család megkapja a rezsicsökkentett alapú áramot és földgázt, de csak az átlagfogyasztás erejéig” – mondta korábban Orbán Viktor.

A miniszterelnök július végi rádióinterjújában hangsúlyozta: a rezsicsökkentés továbbra is védi a magyar családokat. Még így is évente több mint kétmillió forintot tudnak spórolni.

A rezsicsökkentett ár ősztől az átlagfogyasztásig minden átlag családnál megmarad. Ezzel minden magyar család ezután is spórol a piaci árhoz képest a villany számláján meg a gázszámláján” – tette hozzá.

A központi fűtéses társasházaknak is érdemes figyelni az augusztus 15-ei határidőre. Addig kell nyilatkozniuk a gázszolgáltatónak arról, hogy összesen hány lakásra kérik a kedvezményt.

 

Forrás: hirado.hu