Közel ezer gyerek étkeztetéséhez járul hozzá a tanítási szünnapokon az önkormányzat
Közel ezer gyerek étkeztetéséhez járul hozzá a tanítási szünnapokon az önkormányzat

Közel ezer hátrányos és halmozottan hátrányos gyerek étkeztetéséhez járul hozzá a tanítási szünnapokon az önkormányzat. A 600 forintos, előre csomagolt élelmet házhoz szállítják. A többféle kedvezményt is nyújtó státuszt a települések jegyzője hivatott megállapítani.

Jó két hétre jut még főtt étel azoknak a gyerekeknek, akik otthon nem kaphatják meg a meleg ebédet. Azért, mert nem telik rá, vagy a szülő gondatlansága miatt. Néhány éve törvény kötelezi az önkormányzatot erre a szolgáltatásra. Bár Nyíregyházán már akkor is működött e támogatás, amikor még nem volt kötelező.

Jászai Menyhért alpolgármester:

2016-tól kötelező jelleggel kell étkeztetni az önkormányzatoknak a hátrányos helyzetű, és a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. Jelenleg az idei nyáron 54 munkanapot jelent augusztus 30-ig. Nyíregyházán most 839 gyereket étkeztetünk. Az állami normatívához, a 285 forinthoz további 315 forintot tesz hozzá az önkormányzat, saját forrásból azért, hogy egy tartalmas, kétfogásos főétkezést tudjunk biztosítani, házhoz szállítással.

A gyerekekhez nem csak a nyári szünetben, de az esztendő minden tanításmentes napján eljut az élelem. Hétköznaponként 10 és 14 óra között szállítja ki konyhájáról az önkormányzattal szerződésben álló cég a megadott címekre az ebédet. Több gyerek is jogosult lenne erre a szolgáltatásra, csupán az igazolásokat kell beszerezni a támogatáshoz.

Keressék fel a Gyermekjóléti Központot, akik jogosultnak érzik magukat, illetve tavaly szeptember elsején elindítottuk az óvodai és iskolai szociális segítő hálózatot – 31 főt alkalmazunk erre a feladatkörre -, és kérjék a rendszeres gyermekvédelmi kedvezménynek a megállapítását, melyre előzetes vizsgálat alapján a jegyző jogosult. Figyelembe vesszük a szülők iskolai végzettségét, az egy főre eső jövedelmet a családban, a lakhatási körülményeket, a munkanélküli helyzetet, és ez alapján állapítja meg a jegyző ezt a jogosultságot egy évre.

- nyilatkozta az alpolgármester.

Több kedvezmény is kapcsolódhat a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben élő státuszhoz. Évente kétszer plusz forrást biztosít az önkormányzat pl. a tanévkezdéshez, vagy a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan, de szigligeti üdülési segítség, vagy bérlettámogatás is igényelhető az élelem mellé.