Kötelező lázmérés az óvodákban – Minden bejárathoz kaptak hőmérőt az intézmények
Fotó: Szarka Lajos

108 darab hőmérőt kapott a 35 önkormányzati fenntartású óvoda. Bár csak október elsejétől kötelező a testhőmérséklet mérése, Nyíregyházán már szeptembertől számos óvodában csak lázmérés után engedték be a gyerekeket az intézményekbe. Eddig semmilyen rendkívüli intézkedést nem vezettek be az óvodákban a koronavírus-járvány miatt, ez köszönhető az intézmények dolgozóinak, illetve a szülők együttműködésének.

Átvették az érintésmentes, szenzoros hőmérőket a nyíregyházi óvodák vezetői. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ minden intézménynek annyi eszközt biztosít, ahány ajtón engedik be a gyerekeket reggelente. A szülők az óvodákban csak a testhőmérséklet-mérő pontig, maszkot viselve kísérhetik a gyerekeket.

Zsilipes beléptetés

A nyíregyháziaknak ez nem újdonság, több intézményben, így például az Eszterlánc Északi Óvodában már a nyáron bevezették a zsilipes beléptetési rendszert. A koronavírus-járvány természetesen az óvodák mindennapjait is megváltoztatta.

„Sokkal többször fertőtlenítünk, óránként a kilincseket lemossuk, azokat az asztalfelületeket, játékfelületeket, amelyeket a gyerekek használnak. A létszám mindenhol más, 25 és 30 között, van, ahol kevesebb, de a fertőtlenítés fontos a mosdóhelyiségekben, a beléptetéskor nagyon fontos, hogy az a vizes-hipós ruha ott legyen a bejáratnál. Nagy nehézséget jelent, hogy a reggeli beérkezéskor ott legyen a pedagógiai asszisztens, a dajka néni és most már ott legyen az óvónő is, amikor csak tud” – mesélte Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője.

Az óvodák korábban nyitottak voltak, várták a szülőket, most viszont sok minden az online térbe költözött át, így akár az óvodai rendezvényeket is videókon tudják visszanézni. Az oktatási-nevelési intézményekben, így iskolákban és óvodákban is október elsejétől kötelező a testhőmérséklet-mérés, ehhez a 35 önkormányzati fenntartású óvoda összesen 108 érintésmentes hőmérőt kapott.

Sikeres megelőzés

„Én azt gondolom, hogy bár a vírus mindenhol jelen van, de mi itt, az intézményeinkben, az óvónők, a gondozónők, a takarítók megtesznek mindent annak érdekében, hogy csökkentsék a fertőződés kockázatát. Az ő munkájuk érdeme és a szülők együttműködése is, hogy a nyíregyházi óvodáinkban és bölcsődéinkben sehol sem kellett rendkívüli intézkedést azért elrendelnünk, mert koronavírus-gócponttá vált volna az intézmény vagy annak egy-egy csoportja, és nem került sor rendkívüli szünet elrendelésére sem. Mi azon dolgozunk, hogy ez így maradjon a jövőben is és a lehető legkésőbb kelljen bármilyen korlátozó intézkedést meglépni” – közölte dr. Kása Brigitta, Nyíregyháza aljegyzője, a nyíregyházi operatív munkacsoport vezetője.

Szigorú szabályok

Az eljárásrend szerint 37,8 Celsius-foknál magasabb testhőmérsékletű gyermek nem tartózkodhat az intézményekben, napközbeni mérés esetén el kell különíteni a gyereket, majd egy negyed óra múlva újra meg kell mérni a lázát.

Kapcsolódó galéria

Testhőmérséklet mérők átadása az önkormányzattól