Kötelező akciók a boltokban – Csütörtöktől lehet keresni a kedvezményes árakat

Június elsejétől elkezdődtek a kötelező akciózások a boltokban. Összesen húsz kategóriában lehet majd kedvezményesen vásárolni azokban az üzletekben, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot. Minden héten újabb élelmiszert kínálnak majd alacsony árakon.

Nagy a forgalom reggelente a Búza téri piaccsarnokban és a mellette működő üzletekben is. A bevásárlást sok nyíregyházi ezen a környéken intézi. Az árakat a legtöbben megnézik, mielőtt kiválasztják a zöldségeket, gyümölcsöket és a különböző élelmiszereket, amelyek a kosárba kerülnek. A kormány június elsejétől elindította a kötelező akciózási programját egyes üzletekben, így kedvező árakkal találkozhatnak majd a vásárlók.

Örülök neki, hogy van ilyen, mert így sok mindenhez olcsóbban juthatunk hozzá és könnyebben tudunk esetleg több félét vásárolni, ha olcsóbb” – mondta az egyik vásárló, Alexa Mária.

Akciók 20 termékkörben

A rendelet értelmében az üzleteknek 20 termékkör esetében kell majd egy-egy terméket, az előző 30 nap legalacsonyabb árához képest legalább 10 százalékkal olcsóbban árusítani. Ez azokra a boltokra érvényes, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot. A polcokon 20 termékkategória közül kerülnek majd ki az akciós élelmiszerek, ezek között szerepel például a baromfi-, a sertés- és a marhahús. Belekerült a tej, a tejföl, a sajt, a kenyér, a liszt, és a cukor is. Az akciós árakat ebben a nyíregyházi üzletben is keresik a vásárlók.

Remélem, olyan helyre lesz kitéve az akció, ahol látható és akkor meg fogom figyelni és igyekszem olyan termékeket választani, mert nekem is pénz a pénz” – mondta vásárlás közben Smidt Károlyné. Nagy Zoltánné így nyilatkozott: „Ahol vannak akciók, általában megnézem, és ha úgy van és szükségem van rá, akkor elmegyek és megveszem.”

Elegendő készlet

Az üzleteknek volt idejük felkészülni a kötelező akciózásra, a kormány ugyanis hetekkel ezelőtt bejelentette az intézkedést, amely 2023. június 1-je és 2023. szeptember 30-a között tart majd. Az akciók nem vonatkozhatnak az árstopos élelmiszerekre. A kereskedőnek megfelelő mennyiséget is raktáron kell tartaniuk a kedvezményes árukból. A kötelező akciós időszak minden csütörtökön 0 órától a következő hét szerda éjfélig tart majd.

Sok teendők volt, de sikerült mindenre felkészülni. A szállítópartnereinket is megkerestük az akciózással kapcsolatosan, hogy a vásárlóink minél több kedvezményt kaphassanak. Nem újdonság az akciózás ebben a húsz termékkategóriában, 130–150 cikk van ebben a termékkategóriában, amit akciózunk, ami minimum 10 százalék engedményt tartalmaz. Természetesen ezen felül lesz még a kötelező akciózás részünkről” – nyilatkozta Szurovcsják Ilona, a Szabolcs-Coop Zrt. vezérigazgatója.

A kötelező akciózás kapcsán a kormányszóvivő korábban így fogalmazott: A kabinet célja, hogy a szankciók sújtotta, nehéz gazdasági helyzetben is megvédje a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket, és letörje az inflációt. Ezért döntöttek a kötelező akciók bevezetéséről.