Kosárpalánta program - A sportág megszerettetése a cél

Sikeresen működik Nyíregyházán a Kosárpalánta program. A célja, hogy a gyerekekkel megszerettessék a sportágat, és játékos formában megfelelő alapokat adjon. A Gárdonyi Iskolában tartottak csütörtökön bemutatót.  

A Kosárpalánta Program a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) által koordinált és finanszírozott utánpótlás-nevelési sportszakmai program és országos jellegű bajnoki rendszer egyben. A program célja, hogy átfogó, egységes sportszakmai koncepciót kínáljon a 6-9 éves korosztály számára. 
A program alapja a korosztályoknak megfelelő széleskörű képességfejlesztés, mellyel megalapozható akár a későbbi versenyszerű sportolás, de hasznos hátteret adhat a mindennapi élethez is. A program célja továbbá, hogy megteremtse a lehetőséget arra, hogy a későbbiekben az abban résztvevő gyerekek képesek legyenek a fizikai képességeik maximális kiaknázására. Ennek érdekében a Kosárpalánta Program ötvözi az atlétika, a gimnasztika és a küzdősportok hasznos alap mozgásanyagát a kosárlabda megalapozó gyakorlat anyagával. A Nyíregyházi Kosárlabda Klub  2018-tól vesz rész a Kosárpalánta Programban. 

- A labdás készségfejlesztésen van a hangsúly, és a sportág megszerettetésén. Vannak ugyan versenyek, de nincs bajnok, azaz nem az eredmény a lényeg, hanem hogy legyen a gyerekeknek egy közösségi élmény, mely a programhoz kapcsolódik - mondta  Makrai László, az NYKK elnöke. 

2016 tavaszán a Kosárpalánta szakmai program alapján készített tanterv bekerült az 1-4 osztályos testnevelés tanterv keret kiegészítő tanterv részébe, ezáltal lehetőség van a foglalkozások iskolai testnevelés óra keretén belüli megtartására. Csütörtökön a Gárdonyi Iskolában tartottak bemutatót, és eszközöket is átadtak az intézménynek.  

- Nagyon jók az első benyomások, és az NYKK-Eötvösnek 16 csapata vesz részt a programban. Mindenki aranyérmet kap a versenyeken, a legfontosabb cél ugyanis az, hogy a gyerekek szeressenek sportolni, mozogni - mondta Ferenczi Tamás, a Kosárpalánta program koordinátora. 
 
A Kosárpalánta akkreditált pedagógus továbbképzés 2016 őszén kezdődött. Az elmúlt években már több száz iskolai/óvodai pedagógus vett részt ezen képzésen. A 2017 őszén elindult Kosárpalánta Bajnokságban a 2019-20-as nevelési oktatási évre a résztvevő iskolai csapatok száma elérte a 300-at.