Körültekintően közlekedjünk – Legyünk türelmesek az utakon, mindenkit hazavárnak

Ráfutásos koccanások és szabálytalan sávváltásból adódó balesetek – ezek okozzák leggyakrabban a fennakadásokat az utakon. A következő napokban az utolsó bevásárlási hullám, valamint az ünnepi rokonlátogatások miatt zsúfolt főutakra kell számítani. Legyünk türelmesek és körültekintőek a volán mögött.

Ködös, párás időjárás és az ehhez társuló nedves útburkolat – napok óta ez jellemzi Nyíregyházát és a környékét. A következő napokban is borult, felhős égre és csapadékra kell számítani. Ez befolyásolja a közlekedést is, bár sokan nem veszik figyelembe a megváltozott útviszonyokat.

Városon belül szerintem normális a forgalom, de most Napkor felől jövök. Pár olyan előzést láttam, amit nem tudok megmagyarázni, hogy épeszű ember miért csinálja ezt. Vannak kirívó esetek, de szerintem a többség normálisan közlekedik” – mondta az egyik autós.

Látni és látszani

A télies út- és látásviszonyokat minden sofőrnek figyelembe kell venni, amikor autóba ül. Látni és látszani, ez a rendőrség szlogenje is. A hatóság is évről évre felhívja az autósok figyelmét, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyokhoz kell a járműveket is igazítani. A balesetek megelőzése érdekében érdemes a városgondnok tanácsait is betartani.

Nagyon fontos, hogy a gépjárművek elől, hátul legyenek kivilágítva, mert korlátozottak a látási viszonyok. Mögöttünk látható, hogy nagyon sok kocsi tompított fényszóróval közlekedik nappal, ők teszik helyesen, viszont ellenőrizni kell, hogy hátul is legyen kivilágítva a jármű. Ha a kerékpárosoktól megköveteli a KRESZ, hogy hátul is legyen kivilágítva a kerékpár, akkor a személygépkocsikat is ki kell világítani hátul, hogy jól láthatóak legyenek. Tudjuk, hogy a látásviszonyok romlanak a késő délutáni, esti, hajnali időpontban és ehhez még társul a köd, ködpára, ami a későbbiekben lefagy és csúszásveszélyt eredményez. A csúszásveszély akkor jelent nagy kockázatot, ha a gépjármű vezetője nem megfelelő sebességet választ az út- és látásviszonyokhoz. Télen nagyobb menetidővel kell számolni és csak jól felkészített, megfelelő műszaki állapotú járművel vegyenek részt a közúti forgalomban” – nyilatkozta Bordás Béla városgondnok.

Türelem és előzékenység

A karácsony előtti igazi hajrá még csak most jön majd az üzletekben, valamint sokan útnak indulnak a rokonaikhoz is, így nagy forgalom várható az utakon a következő napokban. Legyünk türelmesek és körültekintőek – ezt javasolja a városgondnok a közlekedőknek. A leggyakoribb balesetek közé tartoznak a ráfutásos balesetek a nem megfelelő követési távolság miatt, de a szabálytalan sávváltás és a zsúfolt parkolókban a tolatás is sokszor vezet koccanáshoz.