Merkely: a kínai vakcina adja a legszélesebb védettséget

A Sinopharm-vakcinák beadását követően kialakuló ellenanyagszint mértéke akár a több százszorosa is lehet annak, mint amit egy átfertőzöttséggel megszerezhetünk, ezért a híresztelésekkel ellentétben jelenleg nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem rektora a Magyar Nemzet megkeresésére szerdán.

Merkely Béla a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az egyetemen nem találtak olyan kínai vakcinával beoltottat, akinek ne lett volna pozitív, azaz emelkedett tüskefehérje-ellenes antitestje két dózis beadását követően, tehát minden esetben kimutatható ellenanyagot detektáltak.

A kínai vakcina hatékonyságát megkérdőjelező sajtóhírek kapcsán Merkely Béla hangsúlyozta: tapasztalatai szerint minden oltás sokkal erősebb immunválaszt vált ki, mint maga a megbetegedés, ez pedig a kínai oltóanyag esetében is igaz.

Mint mondta, az egyetemen végzett laboratóriumi mérési eredmények a Sinopharm-vakcinák beadását követően akár több százszoros ellenanyagszintet mutattak az átfertőzöttségnél tapasztalt értékhez képest, de a legalacsonyabb érték is az átfertőzöttség hatására kialakuló ellenanyagszintnek felelt meg.

Merkely Béla kiemelte: a jelenleg Magyarországon használt hatféle oltóanyag teljesen más technológiával készül, így egyszerre egy oltás nem tud mindenféle előnyt biztosítani.

Kifejtette, a Pfizer és a Moderna egy teljesen új, a világon először decemberben alkalmazott úgynevezett hírvivő RNS-alapú (mRNS) oltóanyag, amely a koronavírus tüskefehérjéjének egy része ellen termeltet ellenanyagot azáltal, hogy a tüskefehérjének az adott részére vonatkozó információt viszi be a szervezetbe és épít föl fehérjét.

A vektortípusú oltóanyagok - ilyen a Szputnyik V, az AstraZeneca és a Janssen -, lényege, hogy a nem fertőző, különböző adenovírusba juttatják a tüskefehérjének az információját, a szervezet pedig ez ellen a tüskefehérje ellen termel ellenanyagot - ismertette a rektor.

Ezeket a vakcinatípusokat - mutatott rá a szakember - nem lehet összehasonlítani a vírus teljes elölt változatát tartalmazó Sinopharm-vakcinával, ugyanis a kínai oltóanyagban nemcsak a tüskefehérje található meg, hanem rengeteg másféle fehérje is, amelynek következtében a kínai vakcina nem kifejezetten egyetlen, hanem sokféle fehérje ellen fejt ki immunválaszt.

 

Forrás: MTI