Korszerűbbé vált a temető bejárata

A nyíregyháziak kérésére újult meg az Északi temető Korányi úti bejárata, mely ezután már biztonságos mind a gyalogosok, mind a járművek részére. Ezzel megteremtették a korszerű beléptető rendszer alapjait. Az önkormányzat 16 millió forinttal finanszírozta a munkát. Őszre várhatóan elkészül az új urnafal is.

A tervezettnél korábban elkészült az Északi temető Korányi úti kapuja, tehát augusztus 2 – tól működik a sorompó. A korszerűsítéshez 16 millió forintot biztosított az önkormányzat. Nagy szükség volt a bővítésre, hiszen ma már jellemző módon az új sírkertben helyezi örök nyugalomra a legtöbb elhunytat.

„Július 3 – án kezdődött a munka, és ma hivatalosan is megnyitjuk, átadjuk az ide érkezőknek. Azért is volt erre szükség, mert már balesetveszélyes volt. Nem választva el a gyalogosforgalmat a gépjárműforgalomtól. Látszik, hogy ez mostanra sikerült. Kérjük, aki kerékpárral jön, a gyalogosforgalomban tolja a kerékpárt. Fontos ez az új beléptető rendszer. Ez került a legtöbbe. Egy bővítés is történt. A Korányi úti sávot is kiszélesítettük, úgyhogy teljes biztonsággal érkezhetnek a látogatók majd a temetőbe” - tájékoztatott Dr. Kovács Ferenc polgármester.

A polgármester a tervekről szólva elmondta, hogy a Pazonyi úti főbejárat fejlesztése is napirendre került, így lesz majd komplex a temető beléptető rendszere. Szükséges fejlesztés volt – fogalmazott a polgármester –, melyet indokolt a forgalom és a közlekedésbiztonság.

„Természetesen az elmúlt időben kaptunk jelzéseket a nyíregyháziaktól - akik rendszeresen járnak ide -, hogy itt már veszélyes helyzet alakult ki, és szükségessé vált ennek a bejáratnak a rendbetétele. Ez évben ez meg is valósult, úgyhogy ez a veszélyhelyzet elhárult” -  tette hozzá Dr. Kovács Ferenc.

Bővült a kapu fesztávja, 2x2 méteres gépjárműsávot alakítottak ki, nem mellesleg célszerűbb lett a Korányi út gyalogos – és gépjárműforgalma is.

„A beruházás kapcsán a Korányi úti bejáratot jelentős mértékben kiszélesítettük. Kialakítottunk két forgalmi sávot és egy gyalogos sávot. A forgalmi sávok a szabványnak megfelelnek, külön egy behajtási és egy kilépő sáv. Közel 170-180 cm szélességben pedig a gyalogosforgalom kap helyet. A korábbi Korányi úti bejáratnál a gyalogosforgalom automatikusan bekerült a gépjárművek közé, amely közlekedésbiztonságilag nem volt   megfelelő. Ezt a balesti gócpontot sikerült ezzel a beruházással felszámolni”- fogalmazott Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft ügyvezetője.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a Korányi kapu alkalmas az automatikus beléptetésre, de amíg a Pazonyi úti főbejárat nem rendelkezik ezzel az elektronikus kapuval, addig nem működik a rendszer, így továbbra is belépéskor kell jegyet váltani és fizetni. A bérlettel rendelkezők és a regisztrált rendszámmal érkező mozgássérült járművek előtt automatikusan nyílik a rendszámfelismerővel ellátott sorompó. Forrásfüggő a Pazonyi úti bejárat korszerűsítése, a Korányihoz hasonló nagyságrendű összeggel. Nem kizárt, hogy jövő nyáron az is elkészül. De idén ősszel már temethetnek az új urnafalba is.

Kapcsolódó galéria

Befejeződött az Északi temető Korányi úti bejáratának felújítása