A Fidesz szerint álságos az LMP hozzáállása

A kormánnyal szemben az LMP – Magyarország Zöld Pártja kíváncsi a nyíregyháziak és környékén élők véleményére a tervezett akkumulátorgyárról, ezért csütörtökön 17 órára utcafórumra várnak mindenkit a Városalapító atyák szobrához, hogy mondják el véleményüket, melyeket az LMP eljuttat az illetékeseknek. A Fidesz nyíregyházi frakciója azonban álságosnak tartja az LMP hozzáállását. 

Télen a helyi közmeghallgatáson az illetékes kormányhivatal képviselője kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem épül akkumulátorgyár Nyíregyházán. Ezzel szemben Szijjártó Péter külgazdasági miniszter a múlt héten a 2023-as év legnagyobb beruházását jelentette be, mintegy 580 milliárd forint értékben épít a kínai Sunwoda vállalat giga akkumulátorgyárat Nyíregyházán.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint a kormány úgy akarja Nyíregyházára telepíteni a kínai akkumulátorgyárat, hogy a helyieket meg sem kérdezték arról, hogy szeretnének-e egy víz-és energiazabáló üzemet a szomszédjukba, szeretnék-e, hogy ingatlanjaik elértéktelenedjenek. Szeretnék-e, hogy külföldi vendégmunkások ezrei lepjék el településüket. Azt sem kérdezték meg az emberektől, hogy aggódnak-e a gyár szennyezése miatt, aggódnak-e a lehetséges üzemi balesetek miatt.

Az LMP a csütörtöki utcafórum mellett egy online kérdőívet is indított, hogy a nyíregyháziak közvetlenül is kifejezhessék véleményüket, akarnak-e akkumulátorgyárat a kertjük végébe és szeretnék-e, hogy népszavazás döntsön a beruházásról.

Forrás: LMP sajtó

A Fidesz - KDNP nyíregyházi frakciója azonban álságosnak tartja a zölld párt hozzáállását

Tisztelettel kérjük a néhány százalékos országos támogatottságú LMP budapesti vezetőit, hogy ne Nyíregyházán akarjanak balhét rendezni, tiltakozásokat szervezni, maradjanak csak a fővárosban, van ott zöld tennivaló bőven.

Közösségi platformokon több százezer forintot önt napok óta hirdetésre az LMP, csak azért, hogy félrevezető állításokkal hergelje az itt élőket, politikai hasznot húzzon a nyíregyházára tervezett akkumulátorgyár kapcsán.

A nemrég magát Magyarország Zöld Pártjának átnevezett politikai formáció mit nem ért azon, hogy a globális felmelegedés elleni harc kapcsán az EU hozott olyan intézkedéseket, mely célok jelenleg csak az akkumulátorok használatának széles körű elterjedésével érhető el. Zöld pártként mit nem ért azon, hogy nem lehet egyszerre a globális felmelegedés ellen harcolni és a zöld átállást, a fenntartható jövőt szolgáló akkumulátorgyárak ellen tiltakozni?

Érdekes, hogy a németországi baloldali zöldek üdvözölték a kínai akkumulátor gyár építését Türingiában. „Nem lehetünk a múlt rabjai, tömeges akkumulátorgyártásba kell kezdeni – ezt pedig korábban Frans Timmermans az Európai Bizottság alelnöke jelentette ki. Két hete pedig a Nagy-Britanniában épülő akkumulátorgyárat, az indiai TATA gigaberuházását üdvözölte a Greenpeace.

Az LMP a híradásokból azt is jól tudja, hogy a Nyíregyházán jövőre épülő gyár a lehető legkisebb mértékben terheli majd a környezetét, például teljes mértékben megújuló energiára támaszkodnak saját napelem parkkal, megújuló, zöld energia vásárlásával, valamint a vízfelhasználásuk 90%-át tisztított szennyvízből fedezik majd, s minden vonatkozásban az elérhető legjobb technológiát alkalmazzák majd. Ráadásul a beruházó csatlakozik a mindenki számára nyilvános városi monitoring rendszerhez, mely a levegő és talajszennyezettséget hivatott ellenőrizni.  

Álságos az LMP hozzáállása. A magyarországi zöldek csak a politikai hasznot látják?