Környezetvédelmi szemléletformálás – Új eszközökkel vizsgálják majd a város levegőminőségét

Hatvan darab új, légszennyezettséget vizsgáló mérőeszközt helyeznek el hamarosan Nyíregyházán. A „Határokon átnyúló beavatkozások a légszennyezés csökkentése és a levegő minőségének javítása érdekében” című projekt a fiatal generációt is próbálta megszólítani, így az általános iskolás korosztály számára egy rajzpályázatot hirdettek, amelynek eredményhirdetését a Városházán tartották.

Elgondolkodtató és sokat mondó rajzok az általános iskolás korosztálytól – számtalan alkotás érkezett a CrossBordAir projekt pályázatára. Óvjuk a földet és a levegőt, ilyen és ehhez hasonló üzeneteket írtak fel a diákok a lapokra, a rajzokat a Városházán mutatták be egy sajtónyilvános díjátadó keretein belül. A felsős diákok közül végül Bódi Fanni, a Kodály Zoltán iskola tanulója végzett a dobogó legfelső fokán. Ő az ipar környezetszennyező hatását rajzolta le.

Elég gyakran kerül szóba az iskolában a környezetvédelem és engem érdekel is, mert jobb az embereknek a tiszta levegő, mint hogy szmogos levegőt szívjunk” – mondta az első helyezett Bódi Fanni.

Új mérőeszközök

A CrossBordAir című projekt a rajzpályázaton túl számos fontos elemet tartalmaz, ilyen például, hogy 100 darab mobil légszennyezettséget mérő műszert szereznek be a partnerek. Ebből 20 darab Ungvárra, 20 darab Szatmárnémetibe kerül és 60 darabnak lesz helye Nyíregyháza területén, valamint egy hitelesített mérőállomást is kialakítanak városunkban. Ebből jelenleg csak egy darab van, a Széna téri mérőállomás az egyetlen, ami figyeli a levegő minőségét.

Azért van szükség több ilyen állomásra, hogy a város különböző pontjait összevetve tudjuk vizsgálni azt, hogy milyen a város levegőminősége, mert egy állomás, ami a város úgymond központjában van, az mutathat fals információkat” – nyilatkozta Gál István, az Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás igazgatója.

Fontos a környezetvédelem

A városvezetés számára évek óta fontos téma és egyben feladat is a zöldítés és a környezetvédelem, ezt bizonyítja többek között az is, hogy a beruházások megvalósításánál is mindig hangsúlyos elem a faültetés, a tereprendezés.

Szintén ennek a projektnek a része volt, hogy fát is ültettek intézmények elé és intézmények területére, de a polgármesteri programban is benne van már hosszú ideje az, hogy fákat ültetünk és megpróbáljuk őket megvédeni is a szárazságtól, tehát olyan technikákat próbálunk bevetni, amelyek környezetkímélőek és költséghatékonyak is” – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

A határon átnyúló pályázat célja, hogy a környezetvédelemre már a legkisebb korosztály figyelmét is felhívják.

Az Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás a „Határokon átnyúló beavatkozások a légszennyezés csökkentése és a levegő minőségének javítása érdekében – Crossbordair „ című projekt keretében „Tisztább levegő a jövőnkért!” címmel írt ki rajzpályázatot. A megadott határidőig összesen 182 rajz érkezett be, melyet egy öt tagú zsűri értékelt. Az alkotásokat két korcsoportban díjazták, illetve közönségszavazás kategóriában a Crossbordair facebook oldalán a legtöbb like-ban részesülő diák részesült nyereményben.

A díjakat Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere és Gál István, az  Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás igazgatója adta át a Városháza dísztermében.

A pályamunkák március 1-jéig megtekinthetők Városházán a Krúdy-terem előtti galérián, illetve a Crossbordair facebook oldalán.  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.139780042284308&type=3

 

Díjazottak:

1. korcsoport: 1-4. osztály:

I. helyezett: Szilágyi Dorka, a Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézmény 2. a osztályos tanulója

II. helyezett: Kiss Bianka, a Kodály Zoltán Általános Iskola 4. a osztályos tanulója

III. helyezett: Szűcs Máté, a Móricz Zsigmond Általános Iskola 3. a osztály Móricz Zsigmond Általános Iskola 3. osztályos tanulója

 

2. korcsoport: 5-8. osztály:

I. helyezett: Bódi Fanni, a Kodály Zoltán Általános Iskola 7. b osztályos tanulója

II. helyezett: Szántó Anna, Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Tagintézmény 8. a osztályos tanulója

III. helyezett: András Dorina, a Kodály Zoltán Általános Iskola 5. a osztályos tanulója

 

Közönségdíj:

I. helyezett Lőrinc Kamilla, A Bem József Általános Iskola Herman Ottó Tagintézmény 2. a osztály tanulója

II. helyezett: Tóth Flóra Anna, a Kodály Zoltán Általános Iskola 4. a osztály tanulója

III. helyezett: Erlich Noémi, a Bem József Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagintézmény 3. a osztály tanulója

 

Különdíjban részesült:

Kiss Hanna, a Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Tagintézmény 5. a osztály tanulója,

Zsanda Gyöngyi, a Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Tagintézmény 7. a osztály tanulója,

Bakosi Jázmin, a Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Tagintézmény 8. a osztály tanulója,

Jósvai Eszter Anna, a Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Tagintézmény 6. b osztály tanulója,

Strausz Zsófia, a Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Tagintézmény 6. b osztály tanulója,

Karikó Hanna, a Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Tagintézmény 6. a osztály tanulója,

Ligetfalvi Fáni Boriska, a Móra Ferenc Általános Iskola 5. a osztály tanulója,

Magyar Zora Adél, a Móricz Zsigmond Általános Iskola 3. b osztály tanulója,

László Hanna Petra, a Kodály Zoltán Általános Iskola 5. a osztály tanulója

Szőnyi Adél, a Kodály Zoltán Általános Iskola 2. a osztály tanulója

Lamár Izabel Sára, a Kodály Zoltán Általános Iskola 2. a osztály tanulója

Szabó Maida, a Kodály Zoltán Általános Iskola 2. a osztály tanulója

és Mihálka Zengő, a Kodály Zoltán Általános Iskola 6. b osztály tanulója

 

 

Kapcsolódó galéria

CrossBordAir rajzpályázat eredményhirdetés