Kormánypárti győzelem – A polgármester és 12 képviselő nyert a Fidesz-KDNP színeiben Nyíregyházán

Dr. Kovács Ferenc polgármester folytathatja a munkát a következő öt évben a városvezetés élén – ez derül ki a még nem jogerős, de 100 százalékos feldolgozottság melletti adatokból. A Fidesz-KDNP 15 egyéni választókerületből 12 helyen nyert, amíg a Szövetség Városunkért 3 helyszínen aratott győzelmet az önkormányzati voksoláson.

Országos szinten több mint tíz százalékkal többen vettek részt a vasárnapi szavazáson, mint 2019-ben, a választópolgárok 58,10 százaléka ment el szavazni. Minden idők legmagasabb részvétele mellett döntöttek Nyíregyházán is a polgármester személyéről, a képviselő-testületről és az európai parlamenti képviselőkről. A választópolgárok 55,35 százaléka voksolt a megyeszékhelyen, összesen 51 787-en. Arányaiban a 11. számú egyéni választókerületben volt a legmagasabb a részvétel, legkevesebben pedig a 13. számú választókerületben voksoltak.

Fegyelmezett választás

Nyíregyházán nagyon nagy arányú részvétel mellett, fegyelmezetten zajlott a választás. Köszönet mindenkinek, aki megjelent, azt kell mondjam, az előző évek gyakorlatához hasonlóan, hogy gond, probléma és esemény nélkül telt a választás. Tehát az emberek azért voltak ott a szavazókörökben, hogy leadják a szavazatukat, gyakorolják a közvetlen demokráciát, a demokrácia ünnepét” – nyilatkozta dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző.

Több százan dolgoztak

A szavazás sikeres lebonyolítását egy nagy csapat segítette, a bizottságok összesen 101 szavazókörben dolgoztak, ők a jegyzőkönyvvezetőkkel együtt több mint hétszázan voltak, valamint a városházán is közel ötven fő dolgozott vasárnap a választás sikerességén.

Fiatal szavazók

A fiatalabb korosztály számára is egyre fontosabb, hogy részt vegyenek a választáson, Nyíregyházán többen is úgy nyilatkoztak, napi szinten követik a politikát és különböző platformokon keresztül, több helyről is tájékozódnak.

Nem jogerős döntés

Bár a feldolgozottság elérte a száz százalékot még tegnap késő este, a döntés még nem jogerős, mert jogorvoslatokkal lehet élni az eredmény ellen. Hivatalosan csak néhány nappal később lehet majd kijelenteni, hogy dr. Kovács Ferenc, a Fidesz-KDNP jelöltje lesz a régi-új polgármester idén ősztől. Addig is a számok azt mutatják, hogy a szavazatok 45,90 százalékával dr. Kovács Ferenc marad Nyíregyháza élén.

Új munkahelyek, beruházások

A polgármester megköszönte a városlakók támogatását és az aktivisták munkáját, majd kiemelte, a jövőben is a munkahelyteremtés, a fiatalok helyben tartása és a turizmus kerül a prioritások közé.

A leglátványosabb, én azt gondolom, az elmúlt 14 évben azok a turisztikai eredmények voltak, amelyek mindenki számára könnyen láthatók és elérhetők. A második ilyen nagy programunk, ami szerintem a jövőnket is a leginkább befolyásolja, az a gazdaságfejlesztési program, a munkahelyteremtő beruházások, amelyek elindultak. Ezek a következő öt évben már realizálódnak is. Valószínűleg akkor fogja ezt a nyíregyházi közösség igazán értékelni, amikor már benne leszünk, miután ebben a változó világban, amikor munkahelyek szűnnek meg és várhatóan meg is fognak szűnni ezzel a technológiai, ipari forradalom váltással, aminek a napjait és éveit éljük. Éppen ezért mondtam én azt öt évvel ezelőtt, hogy a jelenlegi beruházások ötven évre is meghatározhatja Nyíregyháza jövőjét. Nagyon örülök, és ha konkrétan egy dolgot kiemelnék, az nyilván ez lenne, hogy elindultak ezek a beruházások és a következő öt évben 5–6000 új munkahely lesz Nyíregyházán” – nyilatkozta a választás estéjén dr. Kovács Ferenc.

Az új közgyűlés

Miután a regnáló képviselők mandátumai 2024 októberéig szólnak, ezért jogi értelemben nincs átmeneti időszak, addig a jelenlegi összetételben működnek Nyíregyházán is. Az új képviselő-testület felosztása pedig majd a következő lesz: a Fidesz-KDNP-s polgármester és a párt által az elnyert 12 mandátum mellé további egy főt juttat be listáról, a Szövetség Városunkért 3 nyertese mellett további 3 fő kerülhet be listáról, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 1-1 képviselőt delegálhat az új városi közgyűlésbe.

További híreink a témában: 

https://www.nyiregyhaza.hu/post/jonnek-az-elso-adatok-2024-06-09