Kormányinfó: Márciusig maradnak a korlátozások

A kormány a tegnapi ülésén meghallgatta az operatív törzs ajánlását. A novemberben bevezetett intézkedésekkel sikerült megfékezni a járvány terjedését, azonban ha most engedményeket tennének, azok beláthatatlan következményekkel járhatnának, pláne úgy, hogy a világban lassan elindul a harmadik hulláma a járványnak – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Hozzátette, tudják, hogy nagy áldozatokkal járnak a védelmi intézkedések, viszont amíg nincs kellő vakcina, addig indokolatlan a nyitás. Éppen ezért arra kérnek, mindenkit, legyenek türelmesek, és továbbra is példamutatóan kövessék és tartsák be a szabályokat.

A védelmi intézkedéseket március 1-ig hosszabbították meg, valamint az országgyűlést kérni fogják, hogy további 90 napra hosszabbítsa meg a különleges jogrendet.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, később újra felülvizsgálják a helyzetet, viszont két esetben látnak arra esélyt, hogy feloldják akkor is a védelmi intézkedéseket: ha továbbra is csökken a fertőzöttek száma, illetve ha lesz elegendő vakcina.

A lakosság beoltottsága szempontjából Izrael áll a legjobban, ahol a lakosság közel 50 százaléka be van már oltva, őket követi Nagy Britannia. Az unióban viszont sajnos csak két százaléknyi az átoltottság a vakcinahiány miatt. Ezért is tárgyal a kormány más gyártókkal is – hangsúlyozta.

A Szputnyik V vakcinát a magyar gyógyszerügynökség engedélyezte, ez az egyik legjobb technológiával készült oltóanyag. Ezt bizonyítja, hogy a németek is dolgoznak a vakcina engedélyeztetésén.

Magyarország Oroszországgal már szerződést is kötött, ennek következtében február végégig közel 300 ezer ember beoltására elegendő vakcina fog érkezni.

A magyar kormány fontosnak tartja, hogy a kínai vakcinát is minél hamarabb engedélyeztessék.

Gulyás Gergely elmondta, a vendéglátóhelyeknek nagy nehézséget jelent a zárás, éppen ezért a velük tartott tárgyalások során megállapodtak, hogy bértámogatásokkal segítik a szektort.

Örömmel üdvözölte azt, hogy a minimálbér ügye eldőlt, így idén 4 százalékkal emelkedni fog a minimálbér.

A kormány a magyar falu keretében a kisboltok támogatási rendszer ügyében is döntött: közel 45 milliárd eurós támogatást nyújt a kisboltok számára. A támogatás célja, hogy olyan közösségi terek jöjjenek létre ahol gyógyszertári vagy postai szolgáltatásra is lehetőség van. Ezt nemsokára meg is fogják hirdetni.

Az ellenzéki pártok tevékenységével kapcsolatban kiemelte, a magyar baloldal mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse a bizalmat az emberekben a vakcinák ügyében. Ugyanakkor össze-vissza beszélnek, pár hónappal korábban, a jelenlegi kedvező adatoknál is jobb helyzetben követelték a teljes lezárást, most meg az intézkedések feloldását követelik.

 

Forrás: hirado.hu