Kormányinfó: Hatósági áras lesz a koronavírus teszt, ingyenes az influenzaoltás

A járvány második hulláma alatt a védekezés célja nem csupán az, hogy a lehető legkevesebben haljanak meg, hanem az is, hogy az ország működőképességét megőrizzék. A bölcsődék, óvodák és iskolák a lehetséges normál keretek között működnek majd, a fő cél pedig, hogy a gazdaság és a munkahelyek ne kerüljenek veszélybe.

Több döntés is született a szerdai kormányülésen, ezekről Gulyás Gergely számolt be a pénteki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a kormány azt állapította meg, hogy a járvány második hulláma elérte Magyarországot is, ma azonban már minden rendelkezésre áll a hatékony egészségügyi védekezéshez.

A kormány álláspontja, hogy nem engedhetik meg, hogy a vírus tönkretegye az élet normális menetét. Magyarországnak működnie kell. Gulyás Gergely szerint a vírust külföldről hurcolták be, ezért zárták le a határokat, ezt pedig továbbra is fenn fogják tartani. Ezen kívül mindenkit arra kérnek, hogy tartsa be a közösségi távolságtartás szabályait és hordjon maszkot.

A védekezésre mintegy 10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre. Arra kérik a vállalkozásokat, hogy senki ne állítsa le a termelést, amíg a normális működés biztosított. Elmondta, a 60 alatti korosztály nagyon ritka kivételektől eltekintve ezt a betegséget túléli, azonban meg kell védeni az emberek egészségét is. A miniszter kifejtette, biztosított a kórházi ágykapacitás, van elég maszk, kesztyű és lélegeztetőgép is.

A kormányinfót megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában bejelentette, hatósági áras lesz a koronavírusteszt, minden önként jelentkező ingyen kap influenzaoltást, az idősotthonokat lezárják, ahogy a kórházakat is, a látogatási tilalomnak pedig akár rendőri erővel is érvényt szereznek. Hozzátette, az idősek vásárlási sávjáról szóló kérdést mérlegelik, ahogy azt is, hogy más országokhoz hasonlóan 14 napról 10-re csökkentsék a hatósági karantén idejét. Ezeken túl a kötelező maszkhasználatot szükség esetén kiterjesztik, a szabályszegőket következetesen büntetni fogják, és elrendelték az iskolákba való belépéskor a testhőmérséklet-mérést is.