Könyvünnep – Csütörtökön nyílik a 94. Ünnepi Könyvhét és a 22. Gyermekkönyvnapok
Fotó: Szarka Lajos

Bereményi Géza Kossuth-díjas író nyitja meg csütörtökön az Ünnepi Könyvhét programját, emellett Gyulai Líviusz, szintén Kossuth-díjas grafikusművész rajzfilmes munkáiból láthatnak kiállítást a Móricz Zsigmond Könyvtárban. Az országos nagyságok mellett helyi írók lesznek a program vendégei. Író-olvasó találkozók, pódiumbeszélgetés, kötet- és folyóirat bemutató, illetve a Szabolcsi Szépíró Kör megjelenése adja a június 12-ig tartó sorozat keretét.

Ünnepélyes módon, június 8-án, 15 órakor nyílik meg a 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok Nyíregyházán. A programok helyszíne csütörtöktől hétfőig a Móricz Zsigmond Könyvtár. A megnyitó díszvendége nem kisebb személyiség, mint Bereményi Géza, aki a köszöntőn túl bemutatja legújabb könyvét is.

„Pódiumbeszélgetés lesz legújabb önéletrajzi regényével kapcsolatban. Ezt követően számos helyi, vármegyebeli író, költő lesz a vendégünk, és bemutatjuk legújabb köteteit Sipos Lászlónak, Karádi Zsoltnak, Nagy Balázsnak. A következő napon bemutatkozik a szintén helyi író, Gyuris Tibor, az Árnyéklovag II. kötetével. A gyerekeknek is kedvezünk. Ha jó idő lesz, a könyvtár előtti téren népi fajátékokkal is találkozhatnak és játszhatnak, illetve Takács Viktória lesz a vendégünk” - tájékoztatott Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója.

Takács Viktória a gyerekek egyik kedvence, népszerű meskönyv író és illusztrátor. A csütörtöki megnyitó előtt, délután 2 órától Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész rajzfilmes munkáiból nyílik kiállítás a Könyvtár Képregénytárában. Kép és betű kéz a kézben jár az irodalom horizontján.

„Ennek hagyományosan Gutenberg óta az az értelme, hogy a kinyomtatott szó, amely gondolatokat takar – regény, vagy tudomány bármilyen formában -, az embert tanítja, neveli, emóciókat ad neki. Olyan élménnnyel gazdagítja – pláne, ha tud csendben, átszellemülten olvasni –, ami az életére, a pillanatnyira és a hosszútávúra is, ha a gyerekekre gondolok, kihatással lehet. Szóval a könyvtár az egy nagyon-nagyon fontos dolog az ember életében” - fogalmazott Dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A programsorozat valóban megmutatja, hogy milyen aktív a város irodalmi–kulturális élete. A Könyvhét eseményei között szerepel a Luby Könyvtár és a Lónyai Emlékév kiadványa, illetve a 30 éves Kállay Gyűjtemény jubileumi kötetének bemutatója. A vendégek megismerhetik a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle, illetve a Partium megjelenéseit és szerkesztőit. A helyi írók között kap szót Gyuris Tibor író-színész, aki az Árnyéklovag második kötetével lép az érdeklődők elé pénteken délután.

„Az Árnyéklovag egy közéleti érzésből jött létre. A társadalmi panorámáról szól inkább a könyv. Van egy első olvasata, ami egy kicsit akció-krimi, nem is kicsit, inkább szórakoztató formában, de ahogy halad a történet, úgy mélyül el a könyv. Közéleti bűnök, eltitkolt bűneink, boldogságkeresés az egész, és, hogy mik lennének azok a dolgok, amiket maga a főhős is előtérbe tol - a maga módján -, álarcba öltözve az éjszakában. És ahogy bekapcsolódik a rendőrség, ezek a problémák valósággá válnak” - mondta könyvéről Gyuris Tibor.

Az ünnepi könyvhét vendége lesz az egykori nyíregyházi televíziós, Ferenczik Adrienne, aki a Tudod, hogy szeretlek című legújabb könyvéről beszél szombaton délután a pszichológussal. Kulcsár Attila a vármegye modern építészetét bemutató kiadványa is szerepel a hétvégi programban. A következő napokban – a korábbi évekhez hasonlóan - lesz garázsvásár, ingyenes beiratkozás, és életbe lép az amnesztia lehetősége. Június 12-én, hétfőn szakmai nappal, a könyvtárosok alkotói kiállításával zárul az esemény.

Kapcsolódó galéria

Ünnepi Könyvhét 2023 beharangozó