A holokauszt áldozatai – Ünnepi megemlékezést tartottak Nyíregyházán
Fotó: Kohut Árpád

Emlékezz és emlékeztess – a holokauszt több ezer nyíregyházi és környékbeli áldozata előtt tisztelegtek ezzel a gondolattal a Bernstein Béla téren vasárnap.  Az Önkormányzat, a Váci Mihály Kulturális Központ, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség és az Eötvös Károly Magyar-Izraeli Baráti Kör által szervezett ünnepi megemlékezésen Dr. Kovács Ferenc és Szerdócz Ervin, az Újpesti Zsidó Hitközség főrabbija mondott beszédet, majd közösen koszorúkat helyeztek el a Holokauszt-emlékműnél.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Váci Mihály Kulturális Központ, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség és az Eötvös Károly Magyar-Izraeli Baráti Kör a Holokauszt Nyíregyháza és környéke áldozatainak emlékére tartott ünnepi megemlékezést június 4-én. A holokausztnak több millió európai, zsidó származású ember esett áldozatul. A nyíregyházi önkormányzat ezt a korábban névtelen teret a Kossuth utcai toronyház mögött Bernstein Béla térnek nevezte el a világ zsidóságának egyik jelentős rabbija után. Itt kezdődött a vasárnapi megemlékezés, ahol dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is beszédet mondott.

– A mai napon azokra a 79 évvel ezelőtt történt szörnyű tettekre emlékezünk, melynek fájdalmát még mindig hordozzuk. Sajnos már egyre kevesebben vannak, akik személyes példájukkal emlékezhetnek és emlékeztethetnek arra, hogy milyen volt akkor a világ. De nem szabad elfelejtenünk azt a 17 ezer Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, köztük ötezer nyíregyházi lakost, akiket deportáltak. Akiknek az életük egy pillanat alatt megváltozott. Akik összezsúfoltan, levegőtlen vagonokban, embertelen körülmények között haláltáborokban vesztették életüket. A veszteség pedig mindannyiunké. A magyar zsidóságot ért gyötrelmeket az egész magyar nemzet hordozza – fogalmazott ünnepi beszédében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Dr. Kovács Ferenc azt is kiemelte, közösen kell tenni azért, hogy ne feledjük el az áldozatokat. Beszéde után Szerdócz Ervin, az Újpesti Zsidó Hitközség főrabbija a magyarországi zsidóság történetét idézte fel, és az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet.

– Nos ahogy olvastam, és idéztem nem a holtak dicsérik az Örökkévalót, hanem mi dicsérjük. A mi dicséretünk az, hogy hálát adunk Istennek, hogy ez a múlt, a sírok még nincsenek teljesen befedve, az emlékek még megmaradtak és hordozni fogjuk száz éveken keresztül. Van egy zsoltárunk, amiben az hangzik el, milyen jó és kellemes, amikor a testvérek együtt vannak. Számomra felemelő és megható, hogy Önök itt vannak velünk, osztoznak a gyászban és az emlékezésben. A zsoltár szerint, milyen jó, hogy együtt vagyunk, hogy emlékezhetünk Önökkel és Önök emlékeznek velünk – mondta el az ünnepi megemlékezésen Szerdócz Ervin, az Újpesti Zsidó Hitközség főrabbija.

 „Emlékezz és emlékeztess” – a holokauszt több ezer nyíregyházi és környékbeli áldozata előtt tisztelegtek ezzel a gondolattal a Bernstein Béla téren vasárnap. A deportálásnak nyíregyházi zsidók ezrei estek áldozatul. Értük helyezték el az emlékezés koszorúit a Holokauszt-emlékműnél. Az ünnepi megemlékezés a Kótaji úti zsidó temetőben gyászistentisztelettel zárult.

Kapcsolódó galéria

A Holokauszt áldozataira emlékeztek Nyíregyházán