Könyves napok - Kiderült a Kép-regényes belváros és az Ünnepi Könyvhét programja

A tavalyi némaság után idén, igaz, csak szeptemberben, de lesz Ünnepi Könyvhét. Lackfi János mellett helyi írók, költők lesznek az esemény vendégei. A szeptember első napjaiban zajló könyves ünnep előtt a VIDOR Fesztivállal egy időben megnyílik a belvárosi Képregény utca.

Szeptember 2. és 6. között zajlik idén a 92. Ünnepi Könyvhét és 20. Gyermekkönyvnapok. Most igazán ünnepi az esemény, hiszen egy év kihagyás és néhány hónapos csúszás után az ősz első napjaiban találkoznak az olvasók, a kiadók és a könyvek.

Annak örülök, hogy a Korzó előtti térre mennek ki, és ott tartják meg a programjaikat, mivel a Korzó előtt nagyon sok ember megfordul. Olyan is, aki nem könyvtárlátogató, és hátha fel tudják hívni a figyelmet arra, hogy mi folyik a könyvtárban. Annak is örülök, hogy nagyon sok nyíregyházi író-költő kap lehetőséget, akár dedikálni, akár a könyveinek a bemutatására. De igazából számomra a legmegfogóbb és a legunikálisabb dolog a Képregénybörze és a képregény bevezetése az emberek közé” – fogalmazott a sajtótájékoztatón dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A VIDOR Fesztivállal egy időben rendezik a Kép-regényes belvárost, augusztus 27. és szeptember 4. között. Az alkalom nyilván a közelmúltban nyílt könyvtári KépregényTár, és egyáltalán a könyvtár kincseit, értékeit hivatott népszerűsíteni. Emellett igazán szórakoztató napok várnak azokra, akik végigsétálnak a Comics Streeten, a Képregény utcán.

A kirakatokba kikerülnek a képregények. 50x70-es méretben, nagy tablókon. Rejtő Jenőnek a Piszkos Fred történetét nyomtatjuk ki, és végigrakjuk a belvárost, tehát gyakorlatilag egy képregény olvasásával végig lehet sétálni a programok között. Ez bevezeti ide a közönséget a Móricz Zsigmond könyvtárba, ahol Piszkos Frednek egy életnagyságú szobra fogadja a résztvevőket. Itt kezdődik utána a többi képregényes program. Bemutatjuk azt, hogy ezek a nagyon régen készült Rejtő képregények hogyan lettek a modern technika segítségével felújítva” – hívta fel a figyelmet az eseményre Kertész Sándor képregénykutató.

De maradjunk a könyveknél! A tavalyi online esemény után ma is sokan keresik a streemelt lehetőséget. Biztosabbnak, kényelmesebbnek találják a virtuális térben elhelyezett irodalmat. De most, várhatóan szép őszi időben érkeznek a belvárosba az írók, költők, akikkel személyesen is találkozhatnak az olvasók.

Tavaly csak online volt Ünnepi Könyvhét, idén pedig Budapesten nagy találkozókra, nagy kötetbemutatókra van lehetőség, így az országos elismertségű írók-költők meghívása nehézséget okozott, de szerencsére Lackfi János József Attila-díjas író, költő, műfordító elfogadta meghívásunkat, és ő fogja megnyitni az idei Ünnepi Könyvhetet” – szólt az előkészületekről Tomasovszki Anita, a könyvtár igazgatója.

A további vendégek általában helyi szerzők. Béres Tamás, Karádi Zsolt, Sipos László, Siska Péter vagy Kertész Sándor, akinek ismét megjelent képregényes kötete. Ezen túl bemutatkoznak a helyi folyóiratok, a Vörös Postakocsi, a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle és a Partium. Belelapozhatnak az Átutazók Művészeti Egyesület képzőművészeti albumába is.