Könyv 24 órán át – Átadták a könyvkölcsönző automatát a Móricz Zsigmond könyvtár épülete előtt
Fotó: Trifonov Éva

Mostantól könyvkölcsönző automata működik Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond könyvtár épülete előtt. A fenntartó önkormányzat anyagi támogatásával vásárolta meg az intézmény az 5 millió forintos, hazai fejlesztésű eszközt, mely a nap 24 órájában kiadja és visszaveszi a könyveket. Az automata hagyományos olvasójeggyel, plasztikkártyával vagy telefonos applikációval is működik.

A pandémia idején készült az ötletből olyan korszerű, innovatív eszköz, mely a nap 24 órájában kiszolgálja az olvasót, hiszen az előzetesen megigényelt könyveket átveheti a könyvtár nyitvatartási idején túl is, és akkor viheti vissza, amikor arra ideje van. Tánccal, zenével szerkesztett ünnepség keretében adták át a Móricz Zsigmond könyvtár előtt felállított könyvkölcsönző automatát.

„Nagyon fontos, hogy a magyarországi könyvtárak megfeleljenek a 21. századi elvárásoknak, és látható a világban, hogy egyre több könyvtár nyit az olvasók felé olyan tekintetben is, hogy könyvautomatákat helyez el az épülete elé. Számos kezdeményezés látható már Magyarországon, Tatabányán, Debrecenben, Kaposváron, és nagyon örülünk, hogy most Nyíregyházán is lehetőség nyílt egy könyvautomatát megnyitni. Ennek a jelentősége abban rejlik, hogy 24 órás szolgáltatást tud a könyvtár nyújtani” – mondta Gerencsér Judit, az Országos Széchényi Könyvtár általános igazgató-helyettese.

Az újdonságok alkalmazásával válik fiatalos, pezsgő, kultúrát támogató várossá Nyíregyháza – mondta köszöntőjében a képviselő. Valóra vált a könyvtárosok álma, és sikerült az olvasók igényei szerint megindítani a nap 24 órájában működő könyvtári szolgáltatást.

„Akármilyen nehéz helyzet elé állított bennünket az élet – akár a pandémia miatt is –, megtalálták azt a lehetőséget, hogy úgy tudják a szolgáltatásaikat nyújtani fiataloknak, időseknek, gyerekeknek, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen. Fontos ez az automata átadása, ugyanis így bárki, bármikor igénybe veheti a könyvtár szolgáltatásait. Fontos, hogy a kultúra ezen területe is mindenkihez eljusson, hiszen olvasni öröm, olvasni érték, és nagyon fontos, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük” – nyilatkozta Nagy Szabina képviselő.

Jókai Mór gondolataival folytatta a képviselő. A könyv csodálatos utazás a múltba és a jövőbe.

Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke ezen gondolat mentén folytatta a köszöntőszavakat:

„A könyv egyrészt örökség, hiszen valóban benne van az a múlt, a történelem, amelyet akkor, amikor az író megírta, nekünk szánta. A könyv egy érték. Ha megfogjuk, ha elolvassuk, ha eltesszük a polcra, mindig ott lesz, és olyan egyediséget fog hordozni, melyhez bármikor hozzá lehet nyúlni és bármikor elő lehet venni. A könyvekben mindig ott van az üzenet, amely valóban a múltból jött – hiszen amit egyszer papírra vetünk, az már mögöttünk van –, de mégis a jövőnek szól.”

De mit csinálnak ezen túl a könyvtárosok, merül fel sokakban a kérdés, ha már a könyvet is automaták adják országszerte. Ugyanaz a munkájuk – vagy még több – válaszolta mosolyogva a könyvtár igazgatója, hiszen minden könyvet, dokumentumot a megrendelés szerint nekik kell elhelyezni az automatában. Ez a szerkezet gazdagítja a könyvtári és infokommunikációs hálózatot, túl a heti 46 órás nyitvatartási időn, és ezzel gazdagodott a már működő könyvet házhoz, vagy a könyvtárbusz szolgáltatás.

„Ezt Magyarországon, Budaörsön egy cég gyártotta. Úgy figyeltünk fel rá, hogy már Debrecenbe elkészült egy könyvkölcsönző automata. Illetve, ahogy elhangzott, Tatabányán, Szegeden, Kaposvárott is működik. Vannak automaták, melyek vagy csak a visszavételt tudják, vagy csak a kölcsönzést. Ez az automata mind a kettőt tudja. 5 millió forintba került, és a fenntartó támogatásával tudtuk beszerezni” – tájékoztatott a könyvtár igazgatója, Tomasovszki Anita.

A könyvtár bejárata mellett helyezték el a könyvkölcsönző automatát, mely a nap 24 órájában kiadja az előre igényelt könyvcsomagot, de vissza is veszi a lejárt köteteket, dokumentumokat. Természetesen érvényes olvasójegy szükséges hozzá, illetve a telefonos applikációval is működik a készülék.

Kapcsolódó galéria

Könyvkölcsönző automata üzemel a könyvtár bejárata előtt