Jó tanácsok a diákmunkásoknak – A Nemzeti Adó- és Vámigazgatóság tájékoztatója

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében, sőt rájuk is vonatkozik a 25 év alattiak kedvezménye.

A diákmunka mellett több érv is szól, a tanulók megismerhetik a különböző szakmákat munkakörülmények között, beilleszkedhetnek egy új közösségbe és nem elhanyagolható, hogy pénzt is gyűjthetnek. A népszerű lehetőségek közé tartoznak az irodai és a vendéglátós munka, de sokan választják a strandokat, a fesztiválokat vagy a gyakornoki programokat is, ahol a megszerzett tapasztalatokat a későbbiekben is hasznosítani tudják.

Diákmunka 15 éves kortól

A diákok szülői engedéllyel már 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát – hívja fel a fiatalok figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámigazgatóság. A munkavállalás feltétele az adóazonosító jel.

Hogy ha esetleg valakinek nincs adószáma vagy elvesztette az adókártyáját, azt legegyszerűbben a NAV-nál tud igényelni. Erre a legegyszerűbb módszer, ha az online nyomtatványkitöltő alkalmazáson keresztül tölti le a megfelelő nyomtatványokat, azt ki tudja gyorsan tölteni és el tudja küldeni a NAV-hoz. Innentől már csak várni kell a postán, hogy megérkezzen az adókártya” – nyilatkozta Simon-Fodor Henriett, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Adókedvezmény 25 év alatt

A fiataloknak kötelezettségük csak arra vonatkozóan van, hogy bejárjanak dolgozni, a 2022 januárjától életbe lépett 25 év alattiak kedvezménye rájuk is vonatkozik – tette hozzá a sajtóreferens. A diákmunkásoknak sem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Ez az adóalapból levonható kedvezmény 2022-ben havonta maximum 65 055 forint adómegtakarítást jelent. A kedvezmény érvényesítését a fiatalnak nem kell kérnie, azt a munkáltató automatikusan figyelembe veszi, ha csak a munkavállaló külön nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését.

Legyenek elővigyázatosak

A NAV jó tanácsokkal is ellátja a diákokat, az egyik ilyen, hogy tájékozódjanak leendő munkaadójukról az interneten keresztül. Az adóhatóság honlapján van egy adatbázis, ahol a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztató cégeket tartják nyilván.

A diákmunkások jellemzően nyáron állnak munkába és az ő érdekeit is védjük azzal, ha gyakrabban ellenőrizzük azokat a munkáltatókat, akik a strandokon vagy idényjelleggel árusítanak, végzik a tevékenységüket és ott alkalmaznak diákokat. Fontos, ha valaki munkába áll, akkor munkaszerződése is legyen, hiszen ezzel saját jogait is védi, illetve a kötelezettségei is tisztábban nyomon követhetőek, valamint a munkabéréről is pontos információt kaphat az a diák, aki munkába áll. A munkaszerződés annak nem kötelező, aki egyszerűsített foglalkoztatáson keresztül vállal munkát. Ő szóbeli megállapodás alapján is végezheti a munkáját” – tette hozzá a sajtóreferens.

A munkaszerződés 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, de akár teljesítménybérben is. A foglalkoztatónak az adóévi összes jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania 2023. január 31-éig, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezet ellenőrzéséhez.