Kocsányos tölggyel gazdagodott a tanösvény
Egy kocsányos tölggyel gazdagodott a tanösvény a Nyíregyházi Állatparkban, amely az év fáit mutatja be a látogatóknak. A tölgycsemetét az állatpark erdei iskolájának tagjai és a fát ajándékozó Nyírerdő vezetői közösen ültették el. A fa a barna medvék kifutója mellett kapott helyet. Ez lett a 24. példánya az év fáiból összeállított tanösvénynek.

– „Ültess fát, ha mást nem, lombot ád...” – ezzel a Jókai idézettel buzdította a Nyíregyházi Állatpark botanikai osztályvezetője, Boronkay Ferencné egy 37 fős általános iskolásokból álló csoportot, hogy ültessenek fákat. Az állatpark Diósdról érkezett erdei iskolásai azt is tudták, miért érdemes csemetét ültetni. – A fák nagyon szépek az erdőben, sok oxigént tudnak adni nekünk és vigyázni kell a környezetre, hogy ez megmaradjon – mondta Krisch Janka.

A Nyíregyházi Állatpark híres arról, hogy számtalan lombot adó fa található benne. Emellett egy olyan tanösvény is található itt, amelyet az év fáiból állítottak össze.

– Miután itt eldöntötték, hogy be fogják mutatni az évnek a fáját, beszerezték visszamenőleg is ezeket a fákat és ünnepélyes keretek között lettek elültetve. Most már folyamatos minden évben az aktuális fának az ültetése – fűzte hozzá Boronkay Ferencné.

Az Országos Erdészeti Egyesület 1992-ben hirdette meg az Év fája mozgalmat. Idén az Alföld egyik legnemesebb és legsokoldalúbban felhasználható fáját állították reflektorfénybe.

– Minden évben van egy fa, amivel többet foglalkozunk, ebben az évben a kocsányos tölgy az! – hangsúlyozta Tölgyfa Gábor. A Nyírerdő erdészeti igazgatója hozott is egy példányt a fafajból ajándékba. Ezzel a csemetével gazdagodott az állatpark tanösvénye. A csemetét az erdészeti igazgató és az erdei iskola tanulói közösen ültették el. Tölgyfa Gábor azt is elmondta, hogy miért értékes ez a fafaj.

– Majdhogynem mindenre fel lehet használni. De nagyon hagyományosan hordókészítésre, hajókészítésre a régi korokban. Bútorkészítésre a legkiválóbb fafaj a tölgy, de tényleg mindenre, nagyon tartós fa ez. Szabadtéri építkezéseknél is használják – tette hozzá Tölgyfa Gábor.

A kocsányostölgy-csemete a barna medvék kifutója mellett kapott helyet. Mellé egy tábla is került, amin az olvasható, hogy 30–40 méteresre is megnő és ideális feltételek mellett akár 1000 évig is elélhet egy-egy példánya.

Z. Pintye Zsolt