Kitüntetést vehettek át a Nyíregyházi Törvényszék dolgozói

A Bíróságok Napja alkalmából 2020. július 15-én Budapesten megrendezett ünnepségen a Nyíregyházi Törvényszék több dolgozója is kitüntetést vehetett át az Országos Bírósági Tanács elnökétől, Országos Bírósági Hivatal elnökétől és a Kúria elnökétől.

Július 15-ét a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) 2000. június 24-én nyilvánította a bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapjává, és 2001. évtől ünneplik.

A jeles alkalommal elismerésben részesültek:

Juhász Andor ezüst fokozatú díjat vehetett át Dr. Horváth Géza, a Nyíregyházi Törvényszék tanácselnöke, címzetes ítélőtáblai bíró. 1986. január 1-jén kapott büntető ügyszakos bírói kinevezést a Nyíregyházi Városi Bíróságra, majd 1992. júniusától a törvényszék fellebbviteli tanácsába került, ahol 2014. júniusától tanácselnökként vesz részt. Eközben 18 éven át, mint büntető kollégiumvezető szervezte a megye büntető bíráinak szakmai munkáját, tanácsaival, iránymutatásaival segítette szakmai felkészültségüket.  

Dr. Szendreiné dr. Gergely Erzsébet a Nyíregyházi Törvényszék nyugalmazott tanácselnöke és címzetes ítélőtáblai bíró – aki 1983. októberétől kezdte bírói pályafutását a Nyíregyházi Munkaügyi bíróságon, majd 1991-től 2020. május 31-ig a Nyíregyházi Törvényszék polgári ügyszakos bírójaként végezte munkáját – szintén Juhász Andor ezüst fokozatú díjban részesült.

Címzetes törvényszéki bírói címet vehettek át dr. Dallos Zoltán és Újváriné dr. Csűrös Gyöngyi, a Nyíregyházi Járásbíróság polgári ügyszakos bírói, valamint dr. Polyák Mónika, a Nyíregyházi Járásbíróság büntető bírója.

Dr. Dallos Zoltán az új generáció meghatározó tagjaként, 2002. október 1-én, a Kisvárdai Városi Bíróság fogalmazójaként kezdte pályafutását, majd 2012. augusztus 1-étől, mint a Nyíregyházi Járásbíróság bírója vesz részt a polgári peres ítélkezésben.

Újváriné dr. Csűrös Gyöngyi szintén 2012-ben kezdte meg bírói pályafutását a Nyíregyházi Járásbíróságon polgári ügyszakban. Az eddigi munkája során tanúsított szakmai felkészültsége teszi érdemessé az elismerésre.  

Dr. Polyák Mónika 1996. július 1-től dolgozik a Nyíregyházi Járásbíróságon. Kezdetben, mint fogalmazó segítette a bírók munkáját, majd 2001. január 1-től, mint büntető ügyszakba beosztott bíró ítélkezik elsősorban a fiatalkorúak ügyeiben és instruktor bíróként segíti a fogalmazók, bírósági titkárok, joghallgatók munkáját.

A bírák mellett a kimagasló teljesítményt végző igazságügyi alkalmazottak munkáját is elismerésben részesítették.

Juhász Andor bronz fokozatú díjban részesült dr. Kerezsi Éva, a Mátészalkai Járásbíróság irodavezetője és főtanácsosa. 1985-ben kezdte meg munkáját a Mátészalkai Városi Bíróságon, és 2010-ben jogi diplomát szerzett a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. 2011. évtől, mint elnöki irodavezető támogatja a járásbíróság elnökének munkáját és nagy szakmai precizitással irányítja a bíróság alkalmazottainak feladatvégzését.

Főtanácsosi címet kapott Körmendi Attila, a Nyíregyházi Törvényszék osztályvezetője, Béresné Gurbán Júlia, a Nyíregyházi Járásbíróság irodavezetője és Bakos Beáta, a Nyíregyházi Járásbíróság irodavezetője.

Körmendi Attila 2004-től igazságügyi alkalmazott, később a törvényszék végrehajtói irodájának, majd a polgári irodájának vezetője. 2015-ben a Nyíregyházi Törvényszék elnöke osztályvezetői feladatokkal bízta meg, és azóta a megye személyzeti ügyeit intézi a Bírák Etikai Kódexében megfogalmazott szellemben.

Béresné Gurbán Júlia 1999-ben kezdett a Nyíregyházi Járásbíróságon dolgozni és azóta végzi elhivatottsággal, lelkiismeretesen munkáját, és mint elnöki irodavezető irányítja a bíróság igazságügyi alkalmazottainak munkavégzést.

Bakos Beáta a Nyíregyházi Járásbíróságon eddig eltöltött 35 év alatt, szinte valamennyi területen kipróbálta magát, kiváló munkavégzése alapján 2014-től irodavezetőként a Nyíregyházi Járásbíróság szabálysértési csoportjának igazgatja munkáját.

Tanácsosi címben részesült dr. Kónya Károly, a Fehérgyarmati Járásbíróság végrehajtási ügyintézője, aki 2003-től dolgozik a bíróságon, tapasztalataival, rátermettségével segítve a kollegák munkáját.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék