Friss! Nem lesz tűzijáték, elmaradnak a Szent István-napi ünnepségek

Friss! Nem lesz tűzijáték, elmaradnak a Szent István-napi ünnepségek
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 16-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A járványügyi védekezés miatt elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek, beleértve a tűzijátékot és a légi parádét is, az egyetlen kivétel a tisztavatás lesz – jelentette be a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány a szerdai ülésén a járványügyi helyzettel foglalkozott.

Vasárnap ismertették az országok háromszínű besorolását, és azt is, hogy a kormány hétről hétre áttekinti, hogy indokolt-e bármilyen változtatás.

Sok visszajelzés érkezett arról, hogy országonként egyes régiókban, tartományokban nagyon eltérő a fertőzés mértéke. Ezért a kormány indokoltnak látta, hogy módosítsa a kormányrendeletet. Az országok besorolásán nem változtatott, azonban a regionális besorolás lehetőségét megteremtette – fogalmazott.

Magyarországon az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a térségben is a legbiztonságosabb országok közé tartozik – emelte ki.

Elmaradnak az ünnepségek, nem lesz tűzijáték

A védekezés eredményességéhez az eddigi bevált szabályok fenntartása elengedhetetlen. Érvényben marad a maszkviselési kötelezettség az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön, az 500 fős feletti rendezvények továbbra sem tarthatók.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A kormánynak döntenie kellett, hogy augusztus 15-e után mi legyen – mondta Gulyás.

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a tervezett Szent István napi ünnepek, beleértve a tűzijátékot, illetve a légi parádét is, elmaradnak – hangsúlyozta.

A döntés indokolt, hiszen azt látjuk, hogy a fertőzés veszélyét leginkább a tömeges nagy rendezvények hordozzák magukban. Ezért a tisztavatás kivételével az augusztus 20-ai  nyilvános nagy tömeget vonzó ünnepségek elhalasztása mellett döntött a kormány – fejtette ki.

Elmondta, a zenészek érthető okokból enyhítést szeretnének, és az 500 fős rendezvények engedélyezését, azonban augusztus 15-éig a kormány ezen nem kíván változtatni.

Várhatóan július végén fog ülésezni a kormány, akkor fognak dönteni, hogy augusztus 15-ét követően lesz-e ebben változás természetesen az akkori adatok fényében.

Nem lehet feltételeket kötni az uniós helyreállítási csomaghoz

Nem lehet feltételeket kötni az uniós helyreállítási csomaghoz, a tagállamok kormányai tudják a legjobban, milyen intézkedésekre van szükség – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető kiemelte, a magyar kormány álláspontja egyértelmű.

Mivel nem arról van szó, hogy a tagállamok befizetéseiből jön létre költségvetés, hanem közös hitelt vesznek fel, feltételeket ehhez kapcsolódva előírni nem lehet – magyarázta.

Hangsúlyozta: fontos, hogy ezt a forrást csak a gazdaság újraindítására, munkahelyteremtésre, a növekedés ösztönzésére lehessen fordítani, és a nemzeti kormányok tudják, melyek a legjobb intézkedések. Közösen vállalnak kötelezettséget az országok, így joguk van ahhoz, hogy a szerintük legjobb módon használják fel ezeket az összegeket – vélekedett.

Gulyás Gergely megjegyezte: nagyon eltérők a tagállamok álláspontjai, ezért nem biztos hogy eredményes lesz a hétvégi uniós csúcs.

 

Forrás: hirado.hu