Kitüntetések az ünnep alkalmából

A magyar nemzet, a magyar állam legfontosabb ünnepe augusztus 20-a. Szent István király érdeme megkérdőjelezhetetlen, de az ő műve csak a kezdet. Uralkodása óta ezer év telt el, és a magyarság megmutatta, hűséges a hagyatékához, ősi és keresztény hagyományaihoz, a szent koronához és hazájához – fejtette ki az emberi erőforrások minisztere. Úgy fogalmazott: „Szent István államvallássá egyesítette a lelkekben már előtte is bontakozó kereszténységet, a szeretet hitét, a krisztusi értékek alapján utat mutatott nemzetének”.

 

Kásler Miklós szerint Európában szétáradt Szent István szellemisége. Ennek köszönhetjük – mondta –, hogy „hazánk Európa bástyája lett, a magyar nemzet, a magyar kultúra és keresztény hitünk fennmaradt akkor is, amikor tatár dúlta, török rombolta, Habsburg sanyargatta, vagy a náci vagy a szovjet tankok szállták meg, amikor ember- és istenellenes eszméket, különböző izmusokat akartak idegen földről idegen ideológiák és nagyhatalmak ránk kényszeríteni”. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarok hitet tettek hagyományaik mellett a legnehezebb időkben is, „miközben számos erős nemzet süllyedt el, veszíttette el országát, identitását, kultúráját, mert nem volt tartása, nem volt hite, elfelejtette hagyományait”.

 

Véleménye szerint több ország van ma is, amely magát erősnek tekinti, de már nincs hite, „szeretete álságos, társadalmából kihalófélben vannak a történelmi és keresztény értékek, háttérbe szorult a család szeretete, támogatása”. Hozzátette: Szent István ettől megóvta nemzetét, „élünk, ismét emelkedünk”, és azokat ünnepeljük, akik tehetségükkel, szorgalmukkal és akaratukkal hozzájárultak Szent István alkotásának kiteljesítéséhez, gyarapításához.

 

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely arról beszélt, hogy közös életünk, amelynek Szent István élete és műve a kiindulópontja, sok-sok ember életéből és művéből áll össze, és azok egymást segítve építik „egyre magasabbra” mindazt, amit a nemzet közös hagyatékként megőriz.

Mint mondta: az ország, a Kárpát-medence és a világon szétszóródott magyarság sokat köszönhet ezeknek a teljesítményeknek, amelyekből nemzedékről nemzedékre megújul az élete, újjászületnek közösségei, újrafogalmazódik kultúrája, megerősödik anyagi tehetsége. „Ezeknek egy része névtelen, egy része nevesített teljesítmény, amelyeket példaként és tanulságként, igazodási pontként és tanulságként méltán őrzött meg az emlékezet” – jegyezte meg. Gulyás Gergely azt mondta, a kitüntetésekkel nagyszerű teljesítményért, sok évtizedes elkötelezett munkáért, a nemzeti közösség kitartó szolgálatáért mondanak köszönetet. A díjazottak sokféle tudással, tapasztalattal, teljesítménnyel járultak hozzá a nemzet fennmaradásához, ugyanakkor ezek mögött „hasonló elkötelezettség, alázat, felelősségvállalás, munka és szeretet áll” – tette hozzá, hangsúlyozva: a kitüntetettek hozzájárultak ahhoz, hogy „Magyarország mindannyiunknak egyszerre lehessen otthona és hazája”.

Az ünnepségen Kásler Miklós átadta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéseket, Gulyás Gergely pedig a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetéseket. A két miniszter közösen adta át a Magyar Érdemrend középkeresztje és a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal állami kitüntetéseket.

 

 

 

A díjazottak listája:

 

 

Áder János, Magyarország köztársasági elnökének megbízásából Kásler Miklós miniszter kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adott át:

 

CSÍK GUSZTÁV Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Csík Gusztáv Trió vezetőjének részére,

Dr. DEMETER ZSÓFIA, a Kodolányi János Főiskola főiskolai tanára, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum volt igazgatójának részére,

ODORNÉ MOLNÁR MÁRTA Harangozó Gyula-díjas balettművész, koreográfus, a Magyar Táncművészeti Egyetem Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézetének igazgatója, a Klasszikus Balett Tanszék főiskolai tanár részére,

HALÁSZ PÉTER néprajzkutató, a Honismereti Szövetség tiszteletbeli elnöke részére,

KŐ ANDRÁS író, újságíró, szerkesztő, rádióriporter, a Magyar Hírlap munkatársa részére,

PÁNDY PIROSKA Liszt Ferenc-díjas operaénekes részére,

SASVÁRI SÁNDOR Jászai Mari-díjas színművész, énekes részére,

SZERÉNYI GÁBOR grafikusművész részére.

 

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült:

 

 

ANDRÁSSY ATTILA író, rendező, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház alapítója, művészeti vezetője,

HARSÁNYI GÁBOR kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, író, érdemes művész,

KÖRTVÉLYESSY KLÁRA József Attila-díjas műfordító, szerkesztő,

MÁGA ZOLTÁN hegedűművész,

PÁRKÁNYI RAAB PÉTER szobrászművész,

Dr. SZIKORA JÁNOS Jászai Mari-díjas és Nádasdy Kálmán-díjas rendező, érdemes művész, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója,

Dr. TURCZI ISTVÁN Babérkoszorú díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító, irodalomszervező, a Magyar PEN Club főtitkára, a Parnasszus folyóirat alapító főszerkesztője.

 

 

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült:

 

GOMBÁR ENDRE író, költő, műfordító, irodalomtörténész,

KOVÁCS JÁNOS Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze, a Rádiózenekar állandó karmestere.

kultura.hu