Kitüntetés – Megyesi Mária Magyar Arany Érdemkeresztet kapott

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére, Áder János köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetéseket adott át nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a tavaszi ünnepkörben Budapesten, a Kármelita kolostorban. Megyesi Mária nyugalmazott pedagógus, a KÉSZ nyíregyházi csoportjának elnöke Magyar Arany Érdemrend kitüntetést vett át.

 

A fiatalok közösségépítését elősegítő és értékalapú nevelése iránt elkötelezett munkája, valamint a keresztény szellemiség közéleti képviselete érdekében végzett tevékenységéért jutalmazták Megyesi Mária nyugalmazott pedagógust, a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola volt igazgatóját, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége nyíregyházi csoportjának elnökét.

„Az egész társadalomban nagyon fontos, hogy a keresztény meggyőződésű értelmiség egyre határozottabban és tudatosabban kiálljon ezek mellett az értékek mellett az élet minden területén. A mi feladatunk az, hogy a közéletben is megmutatkozzon ez. Korunkban nagyon fontos, hiszen olyan kultúrában élünk, amikor sokat emlegetjük a globalista, újmarxista tendenciákat, sőt azt kell mondani, hogy egy vélemény diktatúrával állunk szemben, amivel szemben fel kell mutatnunk a keresztény igazságot, az igazságot, az örök emberi értékeket, mert csak ezeknek az értékeknek a szolgálatával, az életünkbe való beépítésével tudunk egy emberhez méltó, az emberi méltóságot tiszteletben tartó jövőt építeni” – fogalmazott Megyesi Mária.

A közel 30 éves nyíregyházi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége nemcsak vallási, de kulturális missziót is teljesít. Olyan témák és események mellett állnak ki, mint például a család, a gyermekvállalás, foglalkoznak a genderelmélettel, vagy Trianon kérdéskörével. A nemzet és a keresztény civilizáció megmaradása, a háború és béke ügye is foglalkoztatja a társaság tagjait. A német, orosz szakos pedagógus és hitoktató a jól működő közösségekben látja a jövőt, ezért támogatja a különféle ifjúsági mozgalmakat.

„Mindig nagyon fontosnak tartottam azt, hogy az ifjúság körében jól működő, számukra fontos tevékenységet folytató közösségek jöjjenek létre. Ilyen pl. a cserkészet, vagy a Rákóczi Szövetség ifjúsági tagozata, de számomra legfontosabb a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Ifjúsági Tagozata volt, mely a Szent Imre Katolikus Gimnázium gimnazista diákjai körében alakult meg 2013-ban. Ez az a tevékenység, amelyben rendkívül fontos, hogy a diákok közösségben, együtt, értékes tevékenységet folytassanak. Fontos az edukáció, az ő nevelésük, a közösségi szerepvállalásra, bátor kiállásra való nevelésük, hisz ő a jövő, a keresztény jövő” – nyilatkozta a kitüntetett.

Mária sok évig nem egyházi iskolában tanított, de ott is hangsúlyt fektetett az örök emberi értékekre, és az Isteni rendre. Igazságosság, szeretet, áldozatra kész jóság, a normalitás és az élet szolgálata szerepel fogalomtárában. Ma is tanít, hittant egy hajdúsági egyházi iskolában.