Kiemelt ajánlattal várja a katonának jelentkezőket a Magyar Honvédség
fotó: illusztráció

Ismét kiemelt ajánlattal várja a katonának jelentkezőket a Magyar Honvédség. A Lynx után most világszerte az egyik legmodernebb lánctalpas jármű, a PzH 2000-es leendő kezelőszemélyzete is bruttó 737 ezer forintos illetménnyel kezdheti meg katonai pályafutását Tatán. A toborzókampány február 11-ig, vasárnapig tart.

A Panzerhaubitze 2000, azaz a PzH önjáró löveg egy nagy páncélvédettséggel rendelkező, támogató fegyverrel felszerelt lánctalpas jármű, mely napjaink egyik leghatékonyabb tüzérségi eszköze. Kezeléséhez a modern haditechnikát értő és kezelni képes fiatalokra van szükség, melyre a Magyar Honvédség toborzókampányt indított, mely a kiemelt bérezésen kívül jelentős szakmai tapasztalatot is ígér a jelentkezőknek.

„PzH harci tüzérségi járműre keresünk jelenleg kezelő személyzetet. Azt gondolom, ez egy soha vissza nem térő lehetőség. Ugyan kell hozzá egy kis rugalmasság, hiszen Tatára kell költözni, ott lesz a kiképzés, és később ott lesz a szolgálatteljesítés is, de mindezt kiemelt fizetésért kérjük a fiataloktól. 25 év alatt közel hatszázezer forint nettót lehet ezzel megkeresni, 25 év felett pedig nagyjából félmillió forintot. Ez azt gondolom, hogy 8 általánossal – mert annyi az elvárás – egy elég jó fizetés és egy remek szakmai fejlődési lehetőség, hiszen ez egy nagyon korszerű technikai eszköz a világ csúcstechnológiái közé tartozik, és rendkívül színvonalas lesz a kiképzése. Németországban is zajlik egyébként kiképzés” – mondta el Márton Boglárka főhadnagy.

A jelentkezők alapkiképzésen is részt vesznek

A bekerüléshez a 8 általános iskolai végzettségen kívül szükséges a 18. betöltött életév, a cselekvőképesség, büntetlen előélet, magyar állampolgárság, de fontos a jó fizikai teherbírás, a magas stressz- és monotonitástűrő képesség, valamint bírni kell a bezártságot is.

„Első körben egy alapképzésre mennek a fiatalok, ez egy nagyjából 8–10 hetes időintervallum, és utána kezdődik meg a szakmai kiképzés, amikor ténylegesen látják a járművet, beülnek, megismerkednek azzal, hogy hogyan kell működtetni ezt a járművet. Ott eldől, hogy ki milyen szerepkörben a legalkalmasabb, hiszen itt azért elég sokféle terület van” – tette hozzá a főhadnagy.

Egyedülálló munka- és lakhatási körülmények

A leendő tüzérek már a kiképzés első napjától bruttó 737 ezer forintos alapilletményt kapnak. A kiképzés sikeres teljesítése után az újoncok esküt tesznek, és megkezdik szolgálatukat első beosztásukban. A szerződés 5 évre szól, 6 hónap próbaidővel. A projekt munkakörülményei egyedülállók, Tatán működik európai szinten az egyik legfejlettebb szimulációs központ, emellett a lakhatás kérdésében is jelentős segítséget nyújt a honvédség.

„Az alapkiképzés alatt bent kell lakni a laktanyában – természetesen ingyen –, aztán pedig eldönti a katona, hogy marad a laktanyában, vagy kiköltözik a nőtlenszállóra – mely pár ezer forintos tétel havonta –, hogyha valaki ott él a nőtlenszállón, ott is van természetesen kis konyha, saját fürdőszoba. Tehát abszolút szeparáltan tudja élni a mindennapjait, de ha úgy dönt, hogy albérletbe költözik vagy lakásvásárlásba fog, akkor azt is tudja támogatni a honvédség egy bizonyos összeggel” – emelte ki Márton Boglárka.

Vasárnapig lehet jelentkezni

A honvédség a bevonulás előtti hétvégén is várja a jelentkezőket. Február 10-én, szombaton és február 11-én, vasárnap 8 és fél 4 között személyesen is fel lehetne keresni a Nyíregyházi Toborzóirodát, mely a Dózsa György utca 29. szám alatt található, ahol az érdeklődők további fontos információkat is kaphatnak a kiképzéssel, illetve a szolgálat teljesítésével kapcsolatban.