Kiállítás nyílt a Zrínyiben a nemzetközi holokauszt emléknap alkalmából
Fotó: Trifonov Éva

A holokauszttúlélők elmesélték, a diákok pedig lerajzolták. A művészet beszél arról, amiről talán szóban már nem is lehet. 15 történet, 15 diák szemével, mindezt egy vándorkiállításon feldolgozva. A holokauszt nemzetközi világnapja alkalmából a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumba érkezett az az anyag, amely világszerte arra hívja fel a figyelmet, hogy a borzalmak soha ne ismétlődjenek meg.

15 túlélő, 15 megdöbbentő története ihlette ezeket a roll-lapokat. A rajzokat, kollázsokat, festményeket középiskolás diákok készítették, miután meghallgatták a koncentrációs táborokat megjárt zsidó származású emberek beszámolóit. A lapok egy interaktív vándorkiállítás részei, melyeket most a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban állítottak ki.

A kiállítás a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából érkezett a patinás gimnáziumba, ahol megemlékezést is tartottak. A diákok egy nyíregyházi zsidó család kálváriáját is megismerhették.

Kertész Gábor, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség tagja, néha könnyek között, néha gombóccal a torkában mesélte el édesapja történetét, akit munkaszolgálatra hurcoltak el. A történészek szerint a Trianon utáni Magyarországról 500.000 zsidót deportáltak a második világháború alatt Auschwitzba. A koncentrációs tábor poklát csak minden ötödik ember élte túl. Kertész Gábor szerint 78 év után sem tisztázódott, ki a felelős a deportálásokért.

Kertész Gábor, Sófár, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség folyóiratának szerkesztője elmondta: „Ugyan a németek aktívan itt voltak az országban, kétezren, nem egy nagy szám, de magyar hadsereg ez ellen nem lépett fel és a magyar közigazgatás ezt egyértelmű, teljes mértékben kiszolgálta a német célokat, miután a kormányzó Sztójay Dömét kinevezte miniszterelnöknek, aki egyértelműen németbarát volt.”

A Zrínyiben a kiállítás mellett a pedagógusok nagy figyelmet fordítanak arra, hogy ezzel a történelmi korral részletesen megismerkedjenek a diákok.

Szűcs Róbert, a Zrínyi Ilona Gimnázium pedagógusa kiemelte: Van egy holokauszt tehetséggondozó szakkörünk, az Arany János Kollégiumban, és minden évben van 15–20 diák, akikkel az antiszemitizmustól kezdve átvesszük a zsidóság történetét, zsidóság kultúráját és nagyon gyakran használjuk ezeket a videóinterjúkat, mert az elbeszélt történelem az oral history, amikor valaki személyesen mondja el nekünk, hogy mi történt, az sokkal jobban átmegy a diákoknak, mintha csak én mondanám el nekik.”

A vándorkiállítás anyaga a Zachor Alapítvány segítségével érkezett Nyíregyházára és két hétig meg is tekinthető a Zrínyi Ilona Gimnáziumban.   

Kapcsolódó galéria

A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja-kiállításmegnyitó a Zrínyi Ilona Gimnáziumban