Kiadós esővel köszönt be az igazi ősz

Egy hullámzó frontálzóna érkezik nyugat felől, amely mentén egy mediterrán ciklon fűződik majd le. Röviden tehát, esernyő legyen nálunk a következő napokban.

Az ország túlnyomó részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor, néhol esetleg az ég is megdörrenhet. Csapadékra legkisebb eséllyel a keleti, északkeleti negyedben lehet számítani – ezzel szemben ettől nyugatabbra, délnyugatabbra nagyobb területen gyűlhet össze kiadós mennyiség – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán. 

Nagyrészt a délkeleti, keleti szelet kísérhetik élénk, helyenként erős széllökések, ugyanakkor késő délutántól a Nyugat-Dunántúlon az északira forduló szél erősödhet meg több helyen is. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 20 fok között várható, a tartósan csapadékos tájakon lesz a hűvösebb. Késő este jobbára 9 és 15 fok közötti értékeket mérhetnek.

Nagyrészt borult lesz az ég, csupán az északkeleti tájakon lehetnek átmeneti szakadozások a felhőzetben. Az ország délnyugati kétharmadán gyakorlatilag mindenütt várható eső, időnként intenzív eső, nagy területen valószínű kiadós mennyiség.

Megközelítőleg a Salgótarján-Békéscsaba vonaltól keletre, északkeletre ugyanakkor jóval kisebb a csapadék kialakulási esélye. Estétől reggelig a délnyugati megyékben valószínű a legtöbb csapadék.

Az északkeleti, keleti szél nagy területen élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14 fok között alakul.

 

Forrás: hirado.hu