Kezedben a jövő: a környezetvédelem és a fenntarthatóság a témája a Váciban látható kiállításnak

A talaj, a víz, a levegő és az élővilág a témája a Váci Mihály Kulturális Központban péntek estig látható interaktív kiállításnak. Kezedben a jövő – hirdeti a program, mely a Föld erőforrásaira, és azok megóvására, életterünk védelmére hívja fel a figyelmet, miközben okosan tanítja a látogatókat.

Légy válogatós! Gyűjtsd a szemetet szelektíven! Egy a sok szlogen és plakátcím közül a kulturális központ interaktív környezetvédelmi kiállításából. Talán ez a leginkább kézenfekvő figyelmeztetés, hiszen szinte bárki számára elérhetőek a szelektív gyűjtőedények. Bárki elzárhatja a csapot, hogy ne folyjon feleslegesen a víz. Ha felelősséggel éljük hétköznapjainkat, nem szennyezi évtizedekig pl. a PET-palack a környezetünket. A környezetvédelmi és fenntarthatósági kiállításnak a szemléletformálás a célja.

„A jövő generációjának, a mai fiataloknak a figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy az utolsó előtti pillanatban vagyunk Földünk egészségét illetően. Ezzel a kiállítással erősíteni tudjuk a tudatot bennük, hogy figyeljenek a környezetükre, éljenek környezettudatosan, energiatakarékosan, és minél kevesebb fölösleget termeljünk a jövőben”

– mondta a kiállítás kapcsán a Váci Mihály Kulturális Központ közművelődési szakembere.  A kiállítás négy része a négy környezeti elem, a talaj, a víz, a levegő és az élővilág. A kiállítás lelke a paravánrendszer, melyet kettébontottak, és a fenntarthatatlanságot, illetve a fenntarthatóságot mutatja meg a diákoknak.

„Egyértelműen pozitívak a visszajelzések, elsősorban a pedagógusok részéről. A gyerekek nagyon élvezik ezt a kiállítást, hiszen a paravánokon kívül interaktív játékokkal tudjuk érzékenyíteni őket. A pedagógusok nagyon jól tudják hasznosítani az itt látható információkat a biológia-, a természet- és környezetismeret órákon. Gyakorlatilag 45 perc alatt egy komplett órát megtartanak, és így gyakorlatilag más módszerrel erősítik az iskolai tananyagot”

– fogalmazott Lázár István. A csütörtök délelőtti látogatók az Apáczai iskolából érkeztek. Ők azok, akik erdei iskolába járnak, az állatok világnapján az állatparkba és állatmenhelyre. Szemléletük, szókincsük nyilván másként alakul, mint más iskolák tanulóinál.

„A mi iskolánk ökoiskola, és a környezeti nevelés különösen fontos. Természetesen volt szó ilyenekről nemcsak tanórán, hanem tanórán kívül is vannak olyan programjaink, ahol erről a gyerekek hallanak. Azért fantasztikus ez a kiállítás, mert egyfajta szemléletmódot is kialakít a gyerekekben. A fenntarthatóság tudjuk, hogy kiemelt jelentőséggel bír, és ezt nagyban erősíti ez a kiállítás is. Nagyon tetszik a gyerekeknek, hogy interaktív, tehát maguk is kipróbálhatják, az olvasottak alapján meg tudják oldani a feladatokat, úgyhogy nagyon köszönjük, hogy itt lehetünk”

– így szólt az Apáczai iskola tanítója, Fülöpné Csordás Viktória. A Budapestről érkezett vándorkiállítás-sorozat első része, a Testünk a csoda is elérhető volt korábban Nyíregyházán. 30 iskolai csoport jelentkezett be a mostani, környezetvédelmi játékra, mely péntek estig tart nyitva. A következő bemutató az Érzékszervek lesz, majd tavasszal a Játékos fizika is látható a Váci Mihály Kulturális Központban.

Kapcsolódó galéria

Kezedben a jövő! - még látogatható az interaktív kiállítás a VMKK-ban