Kevesebb búza várható – A hazai ellátás ennek ellenére is biztosított

Másfél millió tonnával kevesebb búza várható idén az aszály miatt – mondta Nagy István agrárminiszter. A hazai ellátás biztosított, ahhoz ugyanis 2,5 tonna kell. A csapadékmentes időjárás az ország keleti részében súlyos problémát okoz, Nyíregyháza helyzete pedig már közelít a legerősebb, vagyis a rendkívüli aszály mértékéhez.

A hétvégén is aratták a búzát Gávavencsellő határában, ez a tábla nagyjából 15 hektár nagyságú. Egész tavasszal nem volt elég csapadék ebben a térségben sem, az elmúlt két hónapban pedig egyáltalán nem esett az eső.

Kevesebb termés

Tavaly nyolctonnás termést takarítottak be itt hektáronként, ez idén jóval kevesebb lesz.

Az időjárás az aratásnak kedvez, de a növénynek nem. Elég aszályos évet zárunk, a búza itt, a Tisza mentén nagyjából 3 tonna körül van, de a külső mezőgazdasági területeken egy-két tonnát aratunk” – mondta Ilku Béla mezőgazdasági vállalkozó.

Óriási a kár

Egyes becslések szerint a csapadékmentes időjárás okozta kár már a 400 milliárd forintot is elérheti az agráriumban, az idei kalászos termés pedig tragikusan gyenge – ezt a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke mondta.

A szárazság végigkísér minket tavasz óta, ehhez kell majd berendezkednünk és hozzászoknunk, nagyobb hangsúlyt kap majd az öntözés, különben nem tudunk termelni. Az árak mázsánként 12–13 ezer forint körül alakulnak jelenleg, de még egyelőre nem tudni, hogy a máshol aratott búza mennyisége hogyan fogja befolyásolni ezt az összeget. Mivel a termés kevesebb, ezért valamennyivel magasabb a felvásárlási ár, de ez nem pótolja a kiesést” – mondta a mezőgazdasági vállalkozó.

Kevesebb lesz a búza

Idén kevesebb búza várható a megszokottnál, évente nagyjából öt és fél millió tonnányit aratnak, ez most 2022-ben nagyjából négymillió tonna lesz – mondta a hétvégén Nagy István agrárminiszter. A magyar fogyasztás kettő és fél millió tonna, így ez biztosítva lesz, az exportra jut kevesebb majd.

Rendkívüli időkben, rendkívüli körülmények között kezdődött meg az idei aratás a földeken. A szárazság mindennapos része lett az életünknek, ezért a gazdáknak is a szélsőséges időjáráshoz alkalmazkodva kell munkájukat elvégezniük. A gépek folyamatosan dolgoznak a földeken, így hazánk élelmiszer-ellátása és az ország kenyere idén is biztosított” – mondta videójában dr. Nagy István agrárminiszter.

A hőség miatt gyorsabban érett a gabona, így a kalászosok betakarítása az előző évekhez képest korábban megkezdődött. Az őszi árpa aratása már június közepén megindult, de a repce és a búza betakarítását is megkezdték a gazdák. A csapadékmentes időjárás miatt gyengébb a termés ebben az évben – tette hozzá az agrárminiszter.

Erős aszály

A FETIVIZIG szakembere már május végén úgy nyilatkozott, hogy mennyire csapadékmentesen indult a 2022-es év, az első három hónapban 15–20 mm-rel kevesebb csapadék esett, mint az átlag. Egyedül áprilisban volt átlag feletti csapadék, Nyíregyházán és a környékén pedig az elmúlt hetekben szinte semmi eső nem esett. Májusban már a Nyírség döntő részén közepes méretű aszály volt, a hét eleji mutatók szerint a megyeszékhely helyzete a meteorológiai aszályindex szerint egyre inkább közelít a legerősebb, vagyis a rendkívüli aszály mértékéhez.